Patru dintre cele șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice, aflate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, au fost dislocate vineri în Orientul Mijlociu și au acționat sâmbătă noaptea pentru apărarea Israelului, au declarat surse oficiale pentru Libertatea.ro.

Informația a fost transmisă și de televiziunea Digi24.

Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat, duminică, ajutorul acordat de Marea Britanie Israelului și a spus că au fost trimise „avioane suplimentare” în regiune, în cadrul operațiunilor deja în curs de desfășurare în Irak și Siria, relatează Sky News. El a mai spus că Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii (RAF) au doborât rachete lansate de Iran, „salvând vieți nu doar în Israel, ci și în țările vecine, cum ar fi Iordania”, se arată pe Digi24.ro. 

Marea Britanie a trimis avioane și de la o bază militară din Cipru. 

Pe 25 martie, șase aeronave Eurofighter Typhoon au aterizat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Detașamentul britanic, format din aproximativ 200 de militari – piloți și personal tehnic – și aeronave Eurofighter Typhoon, are o misiune de 4 luni, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române,  de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Iranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică peste 300 de drone şi rachete împotriva Israelului, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a afirmat că Iranul a lansat peste 300 de „amenințări de diferite tipuri" către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, conform The Guardian.

Israelul va „cere un preț” la momentul potrivit din partea Iranului, ca răspuns la atacul cu drone și rachete de sâmbătă noapte, a declarat ministrul cabinetului de război Benny Gantz. 

Statele Unite nu vor nici o „escaladare”, nici un „război în toată regula cu Iranul”, a insistat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. „Preşedintele (Joe Biden) a fost clar: nu vrem escaladare. Nu vrem un război în toată regula cu Iranul. Cred că orele şi zilele următoare ne vor spune multe”, a declarat Kirby pentru televiziunea NBC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!