Fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş, prins în Germania după ce a fugit din țară înaintea condamnării la închisoare, ar fi fost „păcălit” să facă acest gest necugetat, dar nu s-ar fi opus reținerii sale, în momentul în care a fost capturat, susține apărătorul acestuia, Răzvan Doseanu. În schimb, intervenția autorităților germane ar fi fost „exigentă”, crede avocatul orădean.

„Am înțeles că este confirmat inclusiv de altă persoană, care am înțeles că a fost prezentă la momentul respectiv, este exclusă o opoziție, o sustragere de la încătușare a domnului Cherecheș. Se pare că a fost o intervenție directă a autorităților germane oarecum mai exigentă, date fiind informațiile că domnul Cherecheș ar fi o persoană care a părăsit în anumite condiții teritoriul României și probabil dumnealor nu au vrut să riște”, a declarat pentru Digi 24 avocatul Răzvan Doseanu (foto stânga).

Potrivit Hotnews.ro, în încercarea sa de a scăpa de închisoare în România, strategia lui Cherecheș (foto dreapta) ar urma să fie că i-ar fi fost încălcat dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, dată fiind situația de incompatibilitate în care s-ar fi aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită 50.000 de euro pentru o pedeapsă mai blândă.

„În esență este vorba despre aprecierea ca fiind încălcat dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil al domnului Cătălin Cherecheș, dată fiind situația de incompatibilitate în care s-a aflat unul dintre membrii completului de judecată care a dat sentința în apel”, a spus avocatul, care a opinat că Cherecheș ar fi fost sfătuit greșit să fugă din România: „Tare mă tem că cineva l-a păcălit pe domnul Cherecheș să plece din țară”.

Doseanu a confirmat faptul că fostul primar de Baia Mare a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare. „Cătălin Cherecheş refuză să îşi dea acordul pentru o extrădare simplificată. Am discutat cu avocatul său din Germania şi acesta spune că, în situaţia unei extrădări fără o procedură simplificată, aceasta poate dura între 3 şi 6 luni de zile. În aproximativ 5 zile, Cătălin Cherecheş urmează să fie transferat la un loc de detenţie din Munchen”, a spus Răzvan Doseanu, potrivit Agerpres.

După cu se știe, Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Cherecheș se afla sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, astfel că era dat în consemn la toate frontierele țării. Cu toate acestea, el a reușit să fugă din țară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!