Lansarea cărţii "Contravenţiile rutiere", ediţia a doua, revizuită şi adăugită în condiţiile legilor în vigoare a avut loc vineri, în Sala Festivă a Baroului Bihor, în prezenţa mai multor avocaţi, dar şi a decanului Baroului Bihor, Corina Domocoş.

Apărută la Editura Universul Juridic, în prefaţarea judecătorului Cristi Dănileţ şi a comisarului şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere Române, lucrarea e întemeiată în mare parte pe practica instanţelor române în materia contravenţiilor rutiere şi abordează numeroase aspecte: de la problema probaţiunii în cazul contravenţiilor rutiere, incidenţa marjelor de toleranţă ale aparatelor radar, până la elementele obligatorii ce trebuie conţinute de procesele-verbale şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în acest domeniu.

"Patriarh" şi autor

La lansare, directorul editurii Universul Juridic, Nicolae Cîrstea i-a invitat să prezinte volumul pe judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, Constantin Manoliu, preşedintele Tribunalului Bihor, Alexandru Ţiclea, rectorul Universităţii Ecologice din Bucureşti, dar şi pe autorii Oliviu Puie şi Ioan Lazăr.

Invitaţii i-au lăudat autorului abilitatea de a scrie o cartea teoretică pornind de la situaţii reale, de la cazuri întâlnite în instanţele din judeţ şi nu numai. "Autorul realizează un lucru mai puţin întâlnit. Face trecerea de la dreptul trăit la dreptul scris, spre deosebire de alte cadre didactice. Se vede că autorul trăieşte această materie", a spus Oliviu Puie, care l-a numit pe Ursuţa "Patriarhul Dreptului Contravenţional", după mentorul său, profesorul Drăgan, supranume refuzat însă de autor.

Deşi au existat puncte de vedere diferite despre unele aspecte ale cărţii, toţi cei prezenţi au fost de acord asupra faptului că aceasta le este folositoare atât poliţiştilor, avocaţilor şi judecătorilor, cât şi şoferilor.

Fără drept de apel

În timpul discursului său, avocatul Ursuţa s-a arătat nemulţumit de actuala prevedere a Legii Micii Reforme, potrivit căreia toate cazurile contravenţionale rutiere nu au drept la recurs, decizia luată de instanţa de fond, adică de Judecătorii, fiind irevocabilă.

"Ca membru în comisia de elaborare a legii privind aplicarea Codului de Procedură Civilă am încercat să-mi impun punctul de vedere. Părerea mea este ca în cazuri în care prejudiciul este de până la 5.000 de lei decizia Judecătoriei să fie irevocabilă, dar instituţia de recurs să aibă control asupra celor mai mari şi mai grave de atât", a afirmat Ursuţa. Şi ceilalţi prezenţi au afirmat că decizia într-un caz nu poate fi lăsată asupra unui singur om.

Autorul a fost contrazis, însă, de preşedintele Tribunalului Bihor, care a declarat că retragerea posibilităţii de recurs este una bună. "Din punctul meu de vedere ca manager, recursul ar trebui înlăturat de la toate procedurile contravenţionale. Pentru dumneavoastră, ca avocaţi, el înseamnă că mai există o cale de încercare", a spus judecătorul Constantin Manoliu, lăsând să se înţeleagă că nu orice caz ar trebui să ajungă pe masa judecătorilor de la Tribunal.

Permis de judecată

Totodată, Mircea Ursuţa a afirmat şi că nu i se pare normal ca judecătorii fără permis de conducere să judece cazurile de contravenţii rutiere, deoarece e posibil ca aceştia să nu cunoască regulile din trafic, afirmaţia fiind intens dezbătută, cu argumente pro şi contra, de cei prezenţi.

"Sunt de acord cu ceea ce a spus colegul meu. La fel se întâmplă şi cu judecătorii de la penal, care scriu cu pixul pedepese mari cu închisoarea, dar nu au intrat într-una niciodată", a spus avocatul Răzvan Doseanu. Drept răspuns, judecătorul Cristi Danileţ a declarat că într-adevăr unii dintre colegii lui nu au pus vreodată piciorul în Penintenciar. "Eu recunosc, am fost de trei ori într-un penitenciar, dar apoi am început să dau pedepse şi mai mari", a spus Danileţ, stârnind aplauze.

În cadrul lansării cărţii sale, Mircea Ursuţa a declarat că susţine ideea lansată şi de Alexandru Ţiclea, rectorul Universităţii Ecologice din Capitală, a consacrării unei ramuri separate Dreptului Contravenţional.