Avram Iancu, liderul Revoluției din 1848 în Munții Apuseni, a fost comemorat duminică dimineața, sub un cer înnorat, printr-o ceremonie militară și religioasă, la bustul amplasat în memoria sa în Parcul Traian din Oradea. S-au remarcat, în cadrul acesteia, copiii și adolescenții din grupul „Moștenitorii cântecului”, care au interpretat, îmbrăcați în costume tradiționale, cântece patriotice.

Cum se împlinesc 200 de ani de la nașterea „Crăișorului munților”, evenimentele vor continua în Oradea, mai precis în Piața Unirii, cu un concert folcloric de amploare, programat de la ora 20, iar pe scenă vor urca printre alții Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș și Sava Negrean Brudașcu.

În cinstea eroului 

În Parcul Traian din Oradea s-au adunat duminică, la ora 10, sub amenințarea ploii, circa 150 de persoane, pe lângă militarii din Detașamentul de Onoare.

Printre cei prezenți s-au numărat oficialități ca subprefectul Emilian Pavel, care a ținut și un discurs, punctând faptul că, prin curajul său, Avram Iancu a fost „o sursă de inspirație pentru mulți”, vicepreședinții CJ Bihor, Mircea Mălan și Călin Gal, viceprimărița Oradiei, Antonia Nica, ori senatoarea Arina Moș. 

Au lipsit, în schimb, atât prefectul Dumitru Țiplea, cât și președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Oradiei, Florin Birta.

În discursul său, generalul în rezervă Grigore Bartoş, președintele filialei Oradea a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, a subliniat că la eveniment participă nu doar orădeni, ci și delegații din Cluj, Aiud, Maramureșul istoric și Aiud.

Mulți dintre cei adunați în jurul monumentului lui Avram Iancu au purtat fie veșminte tradiționale românești, fie cocarde tricolore. 

De asemenea, despre personalitatea lui Avram Iancu și despre cum a fost el sărbătorit de-a lungul vremii de români a vorbit președintele Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu la nivel național, Tiberiu Groza. „Anul acesta, aniversăm 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu. Este momentul potrivit să analizăm ce a făcut posteritatea după 1872 pentru marele erou, cum i-a cinstit faptele de arme, personalitatea, jertfa sa pentru binele neamului românesc, pentru libertatea, dreptatea și fericirea românilor”, a spus acesta, înainte de a enumera monumente ori evenimente dedicate „Crăișorului muntelui”. 

Marșul lui Iancu

La bustul eroului național s-a ținut și o scurtă slujbă religioasă, ce a inclus un parastas pentru comemorarea acestuia. 

Un moment apreciat le-a aparținut, apoi, copiilor și tinerilor din grupul „Moștenitorii cântecului”, de la Palatul Copiilor din Oradea.

Coordonați de Anamaria Gal și acompaniați de profesorul Marius Marcu la taragot (totodată directorul Palatului Copiilor) și de profesorul Marius Dobrea la acordeon, membrii grupului au interpretat piese dedicate eroului zilei: Imnul Societății Avram Iancu, „Marșul lui Iancu” și piesa „Sus, sus, sus, la munte sus”, primind aplauze din partea audienței pentru talentul lor și dedicarea lor.

S-au depus apoi, în timp ce în fundal se auzea cântecul „Tu, Ardeal”, mai multe buchete de flori la soclul monumentului, inclusiv din partea filialei Beiuș a Societății Avram Iancu, reprezentanta acesteia purtând un costum popular și așezând pe monument și o cunună din spice împletite cu tricolorul românesc.

În fine, ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, format din soldați ai Garnizoanei Oradea, reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Bihor și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana. 

Avram Iancu a fost un lider de seamă al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, care a devenit un model de patriotism şi devotament în numele cauzei românești. Cum s-a menționat și în timpul ceremoniei de duminică dimineața, el a vizitat și Oradea, în februarie 1850, unde a fost primit cu bucurie, aflându-se în drum spre Viena, unde se strângea o nouă delegație care cerea drepturi pentru românii din Transilvania. 

„Crăișorul munților” a murit pe 10 septembrie 1872 și a fost îngropat cu onoruri naționale pe 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, județul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!