Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, se contrazice în declaraţiile făcute pe marginea scandalului plăcuţelor de înmatriculare "Muie PSD", în vreme ce popularitatea Poliţiei Rutiere înregistrează o scădere drastică pe Facebook.
Buda, a declarat, miercuri, că şoferul maşinii înmatriculate în Suedia cu numere preferenţiale a intrat în România legal din punct de vedere al actelor privind plăcuţele de înmatriculare, dar "imoral" din cauza numerelor cu o sintagmă "vulgară".
Legi după ureche
"A intrat în ţară legal din punct de vedere al plăcuţelor de înmatriculare, din punctul meu de vedere ilegal pentru că avea... imoral să spun aşa, pentru că avea acea sintagmă pe plăcuţele de înmatriculare, vulgară, dar asta e altă problemă, care nu ţine de... Poseda documente de călătorie", a spus Buda.
Şeful IGPR a precizat că autorităţile suedeze au informat Poliţia Română despre faptul că plăcuţele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei. "Am primit un răspuns de la autorităţile suedeze prin care ne informează că plăcuţele de înmatriculare nu sunt valabile decât pe teritoriul statului suedez", a mai afirmat Ioan Buda.
Cu o zi înainte, Buda s-a contrazis şi când a fost întrebat despre aplicarea Convenţiei de la Viena, în care România este parte şi în baza prevederilor căreia poliţiştii i-au deschis dosar penal şoferului care circula cu numerele de înmatriculare antri-PSD.
Documentul a fost modificat în 2016, permiţând ca pe plăcute să fie doar litere, fără ca nicio ţară semnatară să aibă vreo obiecţie. Nici România nu a avut vreo rezervă, a recunoscut Buda, care a susţinut în schimb că în speţa în cauză se aplică legislaţia naţională, pentru ca ulterior să afirme că România... "a avut întotdeauna rezerve".
Cu toate acestea, articolul din OUG 195/2002 pe care Poliţia l-a invocat pentru deschiderea dosarului penal românului din Suedia invocă chiar prevederile Convenţiei de la Viena. În cazul modificării Convenţiei, statele membre aveau termen de 12 pentru a respinge sau cere reexaminarea amendamentului propus de Belgia şi adoptat în comisiile de lucru în 2015. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, prevederea actualizată a intrat în vigoare în septembrie 2016.
Poliţia ne trimite la popi, internauţii o trimit la vale
Scandalul dosarului penal pentru şoferul cu plăcuţe anti-PSD a adus un val de review-uri negative pe pagina de Facebook a Poliţiei Române, al cărei rating s-a prăbuşit la 1,1 stele (din 5). Din această cauză, administratorii paginii au trimis mesaje cu disperare prin care cerşeau recenzii de cinci stele.
La acest fapt contribuie şi un mesaj jignitor, postat de purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, care a scris pe pagina de Facebook a Poliţiei Române că toţi cei care jignesc poliţiştii să nu mai apeleze la ei când au probleme, ci la "popi sau vecini". "Pentru toţi care jigniţi şi urâţi Poliţia Română, vă rog ca data viitoare când aveţi probleme să apelaţi la oricine altcineva, nu la poliţie. Când vă fură bunurile, când vă agresează pe stradă, la accidente rutiere, vă rog să apelaţi la vecini, la popi, la rude, dar nu la poliţie", a scris Ovidiu Munteanu pe pagina de Facebook a Poliţiei.
Brigada Rutieră a preecizat, miercuri, că mesajul postat pe pagina Poliţiei Române de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Munteanu, este o opinie personală.
Poliţistul Marian Godină l-a criticat extrem de dur pe colegul lui de la Rutieră care a spus că cei care jignesc Poliţia să apeleze de acum la popi şi la vecini când au probleme. "O să-i explic acestui 'coleg' că inteligentul mesaj al lui afectează mii de poliţişti care îşi fac treaba şi care nu au nicio vină pentru gafele altora", a scris Godină.
"Mai pe înţelesul lui, peste 20000 de oameni sunt revoltaţi, pe bună dreptate, că banii lor au fost folosiţi pentru ca vreunul dintre şefi să îşi stoarcă mintea, să trimită adrese pe la Interpol şi alte structuri, pe la toate inspectoratele din ţară, doar, doar o găsi o chichiţă pentru a rezolva un caz complex şi a se gudura apoi pe lângă vreun şef mai mare că a soluţionat el speţa, aşa cum câinele vine bucuros să-i dai osul după ce a executat comanda… Mi-ar plăcea ca acestui coleg care a postat această aberatie, luna viitoare când bagă cardul în bancomat să-i apară pe ecran: aici nu 'e' bani, mergi la o mătuşă, la o casă de binefacere, la un popă, o rudă înstărită sau la cine vrei tu, românii nu mai plătesc taxe pentru slugi", a scris Godină.