Când încep şcoala, prea puţini copii mai sunt atraşi de sport, iar pe măsură ce cresc, mişcarea e considerată tot mai puţin "cool".

Gândindu-se la sănătatea propriului copil, campioana de karate Anca Wallmen a iniţiat la CS Gym Oradea ore de Baby Sport, unde micuţii, începând chiar de la un an şi jumătate, pot face mişcare jucându-se, îndrumaţi însă de sportivi de performanţă.

Pentru Una

Cu mama, tata ori bona de mânuţă, copiii intră timid în sala CS Gym de lângă Podul Intelectualilor. Când văd încăperea plină cu saltele şi obiecte colorate încep, însă, să se destindă. Şi, chiar dacă sunt destul de mici şi se plictisesc rapid, cursanţii sunt mereu gata să încerce jocurile propuse de antrenoare.

Cu gândul la propria fetiţă, Una, în vârstă de 2 ani, Anca Wallmen, multiplă campioană europeană la karate kyokushin, a pornit în urmă cu două săptămâni cursurile de Baby Sport la sala pe care o conduce alături de soţul ei, Harris Wallmen.

Cum le-a venit ideea? Fiindcă micuţa îi însoţise des la antrenamente, părinţii au putut vedea cât îi place să se zbenguie. Aşa că, gândindu-se şi la odraslele prietenilor, Anca a imaginat nişte ore de sport pentru copii, care să-i obişnuiască de mici cu mişcarea, atât de importantă, dar de multe ori ignorată, în special când vine iarna.

Sport cu plăcere

La CS Gym, două tinere antrenoare, ambele karateka de performanţă, Carmen Pele şi Viviana Chirilă, ultima fiind sora Ancăi, ţin cu schimbul lunea şi miercurea, de la ora 10, şi vinerea de la 17, câte o oră de sport pentru copii. Programul, care în prima parte a săptămânii nu-i avantajează pe cei care merg la grădiniţă, a fost stabilit şi în funcţie de orarul sălii, aceasta fiind ocupată după-amiaza cu cursuri de karate kyokushin.

O noutate pentru Oradea, vestea despre orele de Baby Sport s-a răspândit rapid, iar copiii au început să se adune cam 6-7 la fiecare lecţie. Pentru că au vârste fragede, de la un an şi jumătate până la patru, stau la antrenamente cu părinţii care, intrând adesea în joc, se pun şi ei pe zburdălnicii.

"Este bine ca toţi copiii să crească obişnuiţi cu mişcarea şi să vină cu plăcere la sport. Mulţi părinţi nu-i lasă prea mult pe afară de frică să nu se îmbolnăvească, în special iarna, iar în casă stau mai mult la televizor", spune Carmen Pele, care adaugă că în străinătate orele de sport pentru copii s-au înmulţit în şcoli tocmai datorită efectelor benefice asupra sănătăţii.

Karate Kid

21 Viviana Chirila.jpgSala în care micuţii se "antrenează" are toată podeaua acoperită cu saltele, astfel că nu există riscul ca participanţii să se lovească. Printre obiectele folosite la cursuri se numără mingile de toate mărimile, cercuri, bârne şi conuri, care ajută la stabilirea unor trasee pe care picii să le parcurgă. "Încă tot descopăr jocuri pe care să le pot face cu ei. Fiind atât de mici, nu sunt întotdeauna atenţi, dar mă ajută şi faptul că părinţii sunt lângă ei", explică Viviana Chirilă (foto). Campioană europeană la karate kyokushin, tânăra zice că face un soi de educaţie fizică, unde copiii învaţă să alerge, să se rostogolească, să meargă târâş, să-şi ţină echilibrul pe o bârnă, dar şi să cadă.

Deşi sunt experte în arte marţiale, antrenoarele încă nu se gândesc să-i înveţe de la aceste vârste fragede mişcări ori lovituri specifice. "Nu vrem să aibă astfel de deprinderi, pentru că riscă să le folosească şi acasă sau la grădiniţă. Pentru copiii de la patru ani în sus, însă, avem un curs special de karate", spune Viviana.

Lunar, cursul de Baby Sport costă 50 de lei, iar cu ora 10 lei. Părinţii care şi-au dus deja micuţii spun că au făcut-o atât pentru că la rândul lor au crescut făcând sport, dar şi pentru a se asigura că picii lor îşi consumă energia într-un mod sănătos. Mai mult, făcându-şi şi prieteni noi...