Ministerul Educației a anunțat că a început o anchetă internă, după ce în spațiul public a ajuns informația că în noaptea de duminică spre luni, înainte de proba de limba și literatura română din cadrul Bacalaureatului, pe internet s-au făcut căutări cu expresia „de bună seamă”, căreia candidații au trebuit să-i găsească un sinonim.

Expresia „de bună seamă” a fost accesată pe motorul de căutare Google în noaptea de duminică spre luni de mai multe ori, îndeosebi în București și Suceava. Potrivit datelor furnizate de Google Trends, interesul pentru această expresie a început să crească la ora 01:48 și a continuat până aproape de ora 5 dimineața.

Dexonline.ro a raportat de asemenea o creștere bruscă a căutărilor pentru aceeași expresie, tot în timpul nopții dinainte de examen.

„Am verificat logurile și am observat că aproape 100 de căutări pentru expresia 'de bună seamă' au fost făcute înainte de ora 10 dimineața (inclusiv câteva înainte de ora 6 dimineața)! Asta în condițiile în care, în medie, în ultima lună, era înregistrată doar o singură căutare pe zi pentru această sintagmă!", au transmis administratorii Dexonline.

Aceste dezvăluiri sugerează că anumiți candidați ar fi putut avea acces la subiectele de examen înainte de probă.

Într-o conferință de presă susținută marți, ministrul Ligia Deca a anunțat că se fac verificări, dar nu crede că subiectele au „scăpat” în spațiul public.

„Ca urmare a informațiilor pe care le-am văzut cu toții în spațiul public, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a procedat în primul rând la identificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a variantelor de subiecte și de distribuire către centrele de examen. Ca idee, spațiul de lucru în care se desfășoară acest proces este unul securizat, toți cei care au avut acces la subiect în acea dimineață au avut telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci din punct de vedere al subiectelor, de a fi scăpat în spațiul public, din toate verificările noastre, nu este posibil”, a declarat Deca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!