În perioada 13-15 iunie, absolvenţi din toată ţara, inclusiv cei din Bihor, au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, anul acesta înregistrându-se un incident mai puţin obişnuit la o probă orală a Bacalaureatului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Bihor, Claudiu Damian, la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" din Beiuş un elev a fost eliminat după ce i-a sunat telefonul mobil în timpul examenului. "Cred că este vorba despre o premieră. Nu ţin minte să mai fi avut astfel de probleme la proba orală. Absolventului i-a sunat telefonul, iar potrivit regulamentului preşedintele comisiei l-a dat afară din examen", a afirmat Claudiu Damian.

Metodologia de organizare a Bacalaureatului le interzice candidaţilor să intre în examen cu orice fel de lucrare scrisă, respectiv cu telefoane mobile şi alte device-uri. În caz contrar, aceştia vor fi eliminaţi din examen indiferent dacă au folosit acele mijloace sau nu.

Pe de altă parte, la aceeaşi probă, în Bihor au existat şi două cazuri speciale. Un absolvent de liceu a susţinut examenul oral la limba română într-o cameră a Spitalului Judeţean din cauza unor probleme de sănătate. "Examenul s-a desfăşurat ca şi celelalte, elevul dând proba în faţa unui comisii. La fel ca celelalte, testarea a fost filmată", a precizat purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

Totodată, o elevă din Bihor va susţine proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română săptămâna viitoare, deoarece a fost operată. Eleva a obţinut această păsuire de la Comisia Naţională de Bacalaureat deoarece este încă în convalescenţă.

La prima probă a Bacalureatului de anul acesta în Bihor s-au înscris 4.253 de elevi, din care 3.503 din promoţia actuală, iar 750 din serii anterioare. Îngrijorător este că 2.493 dintre absolvenţii din acest an, adică 41%, nici măcar nu s-au înscris la examen. Cel mai probabil, mulţi dintre aceştia sunt convinşi că nu vor promova Bacalaureatul şi aşa că au renunţat chiar să încerce.