Principalele noutăţi ale noii legi a învăţământului şi confirmate de către Ministerul Educaţiei sunt o nouă procedură în ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, care va consta în numai două probe scrise, un nou mod de admitere la liceu şi cel mult patru ore pe zi de cursuri pentru elevii din şcoala primară.

Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei modifică pentru a patra oară, în ultimii cinci ani, modalitatea de admitere la liceu. Prin proiectul de lege care va fi prezentat în guvern, toţi elevii de gimnaziu vor trece printr-o testare în domeniul ştiinţelor, un examen la limba română, precum şi printr-o probă practică de utilizare a calculatorului.

Noua lege a Educaţiei prevede că liceul va avea trei ani, şi anume clasa a X-a, a XI-a şi a XII-a, aşadar testările elevilor la sfârşitul gimnaziului vor avea loc în cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a. "Este vorba despre o testare transdisciplinară, în care elevii vor primi întrebări din matematică şi fizică, de exemplu. Cea de-a doua probă va consta în evaluarea competenţelor la limba română şi comunicare, în timp ce cea de-a treia va viza competenţele digitale", a declarat consilierul ministerial Melania Vergu, pentru ziarul Gândul.

Probele examenului nu vor constitui singurul criteriu pentru admiterea la liceu, evaluarea prin intermediul unui portofoliu pentru fiecare materie în parte fiind o altă noutate a acestei legi. Portofoliul fiecărui elev va cuprinde media obţinută de şcolar, o remarcă scrisă a profesorului, precum şi un punctaj acordat în baza capacităţii elevului de a folosi informaţiile primite la clasă.

Nu se ştie însă când va intra în vigoare noul tip de admitere la liceu. Prevederile se vor aplica fie începând cu promoţia celor care în toamnă vor începe clasa a V-a, fie pentru cei care vor intra în clasa a VI-a, astfel încât să îi excludă pe cei aflaţi în acest moment în gimnaziu.

În cazul examenului de bacalaureat, forma acestuia are şanse să fie înlocuită chiar de anul viitor, noul proiect al legii învăţământului prevăzând două probe scrise în loc de trei. Daniel Funeriu vrea să renunţe la cea de-a treia probă scrisă, adică cea a specializării. Astfel, începând cu anul şcolar 2011-2012, bacalaureatul va avea probe scrise doar la română şi la matematică sau istorie, în funcţie de profilul liceului, fiind păstrate testele de competenţe din cursul anului.

O altă modificare adusă de noua lege este diminuarea numărului de ore pe care elevii îl vor petrece la şcoală, orarul şcolar urmând să aibă 20 de ore, la elevii claselor primare, 26 de ore, în cazul gimnaziului şi 30 de ore în cel al liceului.