Ministerul Educaţiei a afişat marţi notele de la sesiunea de vară a Bacalaureatului, un examen care a avut loc în condiţii speciale, provocate de pandemia de Covid-19.

În Bihor, 61,71% din candidaţii au promovat examenul. Procentul lor este mai mic decât în 2019, când 67,% din bihoreni au obţinut medii de trecere la Bac. În schimb, rata de promovare din judeţ este apropiată de media naţională, în valoare de 62,9%.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în rândul absolvenţilor din acest an, rata de promovare este de 71,65%, în timp ce pentru absolvenţii din promoţiile anterioare este mult mai mică, de doar 23,15%.

"În sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 2.771 de candidaţi, dintr-un total de 4.490 candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, 2.558 candidaţi sunt din promoţia curentă, iar 213 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Precizăm că 226 candidaţi au absentat, iar 7 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului naţional de Bacalaureat", a transmis IŞJ Bihor.

Cinci absolvenţi din Bihor au obţinut media 10, trei dintre ei fiind de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", unul de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi unul de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu". Cine sunt ei nu se ştie, deoarece Ministerul Educaţiei a anonimizat, în premieră, numele candidaţilor, identificaţi în listele cu rezultate doar prin coduri.

IŞJ Bihor a mai anunţat că 30 de candidaţi din Bihor au obţinut nota 10 la examenul de limba şi literatura română, cinci candidaţi au luat nota maximă la limba maternă, alţi 232 au obţinut nota 10 la proba obligatorie a profilului, iar 258 la proba alegere.

Candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii marţi, între orele 16 şi 20, respectiv miercuri, între orele 8 şi 12. Notele finale vor fi afişate duminică.