Emoţii pentru absolvenţii de liceu. Luni, 4.716 tineri bihoreni sunt aşteptaţi în cele 41 de centre de examen amenajate în judeţ, pentru a susţine probele scrise ale Bacalaureatului.

"Între 11 şi 17 iunie a avut loc procesul de echivalare pentru probele de competenţe, care s-a încheiat cu succes", a declarat inspectorul şcolar general, Virgil Blage (foto), vineri, într-o conferinţă de presă.

Bacalaureatul se va desfăşura în condiţii speciale, cauzate de pandemia de Covid-19. Tinerii vor intra în centrele de examen doar după ce medici sau asistente medicale se vor asigura că nu au febră sau alte simptome specifice infectării cu coronavirus. De asemenea, ei vor trebui să folosească soluţii dezinfectante pentru mâini şi vor primi măşti, pe care le vor purta în timpul examenului.

Pentru ca elevii să nu aştepte prea mult la intrarea în centrul de examen, fiecare şcoală va avea mai multe puncte de acces. "De exemplu, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" vor fi trei, la "Partenie Cosma" probabil două. În faţa tuturor liceelor sunt trasate acele liniuţe care marchează distanţa pe care elevii trebuie să o păstreze între ei", a spus inspectorul şcolar general.

Potrivit lui Blage, în Bihor, Bacalaureatul a însemnat pregătirea a 499 de săli de examene şi alte 92 de săli pentru bagajele absolvenţilor de liceu. Ei nu vor avea voie să-şi ducă lucrurile personale în sala de examen.

În fiecare clasă va fi un supraveghetor. De asemenea, dascăli vor fi pe coridoare şi în sălile cu bagaje. În total, în Bihor, 873 de profesori vor fi supraveghetori la Bacalaureat.

Blage a precizat că toate centrele de examen au camere video funcţionale. "Pe lângă ce au şcolile în dotările proprii, noi am mai pus la dispoziţie 496 de camere", a precizat şeful IŞJ Bihor.

Preşedinţii şi vicepreşedinţii centrelor de examen vor fi traşi la sorţi sâmbătă dimineaţă.