Zoli Tóth a devenit un nume în muzica românească după ce a demonstrat, cu trupa Sistem, că se poate cânta până şi la butoaie, ba mai mult, cu acest stil aparte, a obţinut locul al treilea pentru România la Eurovision în 2005.

Absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, artistul se întoarce la muzica clasică şi prezintă la Oradea un concert, intitulat "Bach in ShowBiz!", cu adaptări ale compoziţiilor lui Bach interpretate la marimbă, vibrafon, vioară şi violoncel, "condimentate" cu proiecţii 3D.

Trupa pe butoaie

După 15 ani în care a fost liderul formaţiei Sistem, cunoscută şi ca "trupa pe butoaie", obţinând chiar locul al treilea la Eurovisionul din 2005 cu melodia "Let me try", interpretată alături de Luminiţa Anghel, Zoli Tóth se întoarce la muzica clasică, în care s-a format la Academia din Cluj.

În urmă cu patru ani, fostul lider al formaţiei a debutat ca solist percuţionist cu Orchestra Radio din Bucureşti, iar în 2011 şi 2013 a avut două apariţii importante, interpretând piese în primă audiţie la marimbă (instrument asemănător xilofonului) şi la vibrafon (instrument de percuţie în care sunetele sunt produse de lame metalice sub care sunt instalate tuburi de rezonanţă) în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu.

Anul acesta, muzicianul a pus bazele cvartetului Zoli Tóth Project, din care mai fac parte Amalia Gîscă (vioară), absolventă a Universităţii George Enescu din Iaşi şi câştigătoare a mai multor premii internaţionale, Flaminia Nastai (violoncel), care a cântat în Filarmonica George Enescu şi Orchestra Naţională Radio, şi Bogdan Pop (percuţie), care a studiat alături de Zoli şi a fost invitat să interpreteze cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra.

Variaţiuni pe Bach

15-Zoli-Toth_bihoreanul2.jpg"Bach in ShowBiz!" - aşa şi-a intitulat Zoli Tóth (foto) turneul de relansare, inspirat de variaţiunile lui Johann Sebastian Bach, şi constând într-un mix de muzică clasică, jazz, pop şi rock. "Era un vis mai vechi să realizez un proiect fusion în care să combin muzica clasică cu ceea ce am învăţat în showbiz. Deşi în facultate l-am cam urât pe domnul Bach, astăzi mă bucur mult să pot «profita» de genialitatea lui. Alături de echipa mea, am reuşit să-l reinventăm pe Marele Bach. O provocare deloc uşoară, mai ales când aşteptările publicului sunt foarte mari", spune Zoli Tóth.

El l-a cooptat în proiect pe unul dintre cei mai importanţi compozitori români, Adrian Enescu, autorul muzicii din peste 65 de filme româneşti şi străine, a numeroase compoziţii pentru balet şi teatru, şi consacrat prin hitul "Bună seara, iubite!", interpretat de Loredana Groza alături de Ion Caramitru. De data aceasta, Adrian Enescu a realizat 14 variaţiuni pornind de la teme de Bach, printre care "Prelude - CelloSuite", "Aria Adagio", "Sarabanda", "Passacaglia" şi "Invenţiunea XIII". "Fiecare piesă este un univers. Fiecare muzică este o poveste. În acest «road movie» este vorba despre efortul întoarcerii în punctul de pornire, locul care generează alte noi călătorii", îşi descrie compozitorul variaţiunile.

Cu imagini 3D

Muzicienii promit un spectacol inedit prin prisma genului abordat şi a instrumentelor folosite - vioară, violoncel, marimbă şi vibrafon -, show-ul fiind completat şi cu proiecţii 3D care se vor mula pe ritmurile fiecărei piese, asigurate de firma "Les Ateliers Nomad".

"Formula unică a instrumentelor, programul divers, dinamic, plin de efecte speciale, culoare şi energie, combinaţia între clasic, jazz, pop şi rock, fac din «Bach in ShowBiz!» cel mai provocator proiect în care m-am implicat până astăzi", zice Zoli Tóth, "creierul" iniţiativei.

Turneul naţional începe pe 30 aprilie şi cuprinde 11 oraşe. La Oradea, artiştii vor ajunge pe 9 mai, când, de la ora 19, vor concerta pe scena Filarmonicii de Stat. Preţurile biletelor vor fi aşadar cele obişnuite pentru concertele stagiunii, adică între 10 şi 25 de lei în funcţie de locul în sală, şi vor fi puse în vânzare la sediul instituţiei din strada Moscovei.