Primăria Oradea a anunţat, joi, că, alături de Comunitatea Evreilor Oradea, a semnat un contract de parteneriat cu societatea comercială Aido Grup Invest SRL, firmă care deţine cofetăria Bacio Dolce, pentru amenajarea terenului ce ţine de Sinagoga Zion aflată în plin proces de reabilitare.

"Contractul prevede ca, până în vara anului următor, firma Aido să reabiliteze calcanul (peretele exterior lateral) clădirii aflate lângă sinagogă, pe strada Independenţei nr. 24, unde societatea deţine un spaţiu comercial. De asemenea, firma Aido va amenaja pe cheltuiala sa terenul situat între sinagogă şi Crişul Repede, precum şi pe cel dintre sinagogă şi strada Independenţei", se arată în comunicatul trimis de Biroul de Presă al municipalităţii.

În schimb, potrivit aceleiaşi informări, Primăria va da societăţii în administrare spaţiile exterioare aferente Sinagogii Neologe pe durata contractului similar de administrare încheiat de municipalitate cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, mai exact cu Comunitatea Evreilor din România, înainte de depunerea proiectului de reabilitare a Sinagogii.

"Pe spaţiul amenajat vor fi amplasate două terase (n.r. – una spre strada Independenţei şi una spre Crişul Repede) aferente activităţilor comerciale proprii ale SC Aido Grup Invest SRL, desfăşurate în incinta imobilului învecinat", se mai arată în informarea Primăriei.

Totodată, municipalitatea a anunţat că "valoarea lucrărilor de amenajare a terenului aferent Sinagogii Neologe va fi compensată cu taxa de administrare a terenului pus la dispoziţie de Municipiul Oradea şi a taxei fiscale datorate pentru folosinţa terenului, conform prevederilor în vigoare ale Codului Fiscal".

Sinagoga Neologă Zion se află în plin proces de reabilitare, programat să se încheie la finalul acestui an. Printr-un proiect transfrontalier, cea de-a treia sinagogă construită în Oradea a fost consolidată, atât la fundaţie cât şi la tamburul cupolei, faţadele fiindu-i şi ele reabilitate.

De asemenea, tâmplăria ferestrelor a fost înlocuită şi s-au făcut intervenţii minimale şi la cupolă, fiind introdusă totodată şi încălzirea în podea. De asemenea, beneficiarii au reuşit să obţină suplimentarea sumei alocate proiectului pentru reabilitarea mobilierului, picturilor şi zugrăvelilor din interiorul sinagogii. La final, aceasta va deveni o sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte, ba chiar şi concerte.

Construcţia Sinagogii Zion a început în aprilie 1877, lucrările fiind finalizate în cursul lunii septembrie 1878. Proiectarea i-a aparţinut inginerului şef al oraşului din acea vreme, Busch David, constructor al clădirii fiind Rimanóczy Kálman senior.

Replică a sinagogii din Nurnberg, Sinagoga Neologă Zion are dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriaşă, marcată de ferestre înalte. Decoraţiile exterioare şi cele interioare îi aparţin artistului Horovitz Mór din Kosice, fiind inspirate din arta maură.