În timp ce autorităţile iau măsuri timide pentru a promova mersul pe bicicletă, unii antreprenori din Oradea au soluţii concrete: premiază angajaţii care, în loc să meargă la serviciu pe patru roţi, preferă două.

Un exemplu îl dă Cristian Puşcaş, administratorul firmei de arhitectură Novartis, cu 12 angajaţi. „Post-pandemie, se tot vorbeşte despre conceptul „back to work” (n.r. înapoi la muncă), şi am zis să facem şi „back to bike” (n.r. înapoi pe biciclete)”, spune Puşcaş. 

Cum toţi colegii săi au câte o bicicletă, i-a îndemnat să vină la serviciu pedalând. „În fiecare lună, premiem cu bani colegii care folosesc bicicleta”, zice Puşcaş. Pe un tabel afişat în sediul firmei, fiecare angajat îşi notează zilele în care a venit la serviciu pe două roţi, iar la finalul lunii, cei care au acumulat minimum 10 zile primesc un bonus de 30 euro, cei care au pedalat 15 zile lucrătoare - 40 euro, iar cei care adună 20 de zile - 50 euro.

„La început, eram 3-4 care veneam des cu biţa, acum am văzut în faţa sediului 7 biciclete”, spune arhitectul. Pe lângă că nu poluează, arhitecţii simt că au şi mai multă mobilitate în oraş. Şi câştigă de două ori: o dată economisind banii de combustibil, iar apoi încasând bonusul...