Având în vedere modul în care au fost puse în practică modificările legislative referitoare la suspendarea activităţii agenţilor economici care sunt găsiţi cu sume în plus sau în minus în casa de marcat, săptămâna aceasta Guvernul a lansat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanţelor, un proiect de ordonanţă de urgenţă cu privire la modificarea unor prevederi ale legislaţiei incidente în materie.

Scopul acestei modificări, conform expunerii de motive a proiectului de ordonanţă este "eliminarea apariţiei unor interpretări eronate cu privire la provenienţa sumelor încasate cu titlu de bacşiş" şi "necesitatea introducerii unor prevederi legale cu privire la definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacşiş, în vederea evidenţierii acestui tip de venit pe bonul fiscal".

În acest proiect au fost introduse o serie de prevederi care permit aplicarea graduală a sancţiunilor. În plus, o modificare importantă este aceea că activitatea firmelor va fi suspendată doar începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni. Suspendarea activităţii va putea fi făcută pentru o perioadă de 30 de zile faţă de o perioadă de 1-3 luni prevăzută în actuala reglementare.

Spre exemplu, dacă diferenţa constatată este de până la 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu avertisment.

În schimb, dacă diferenţa constatată este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 1%, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

Dacă proiectul va fi adoptat, bacşişul va fi legal. El este definit ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici (....), precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar şi va fi impozitat cu 16%. Este de remarcat totuşi că acesta nu va fi purtător de TVA. Cel puţin deocamdată...

În schimb, se prevede expres că va fi interzis ca operatorii economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.