Trupa Arcadia îi invită pe orădeni, vineri, la premiera estivală în aer liber a spectacolului "Băieţelul care se putea muşca de nas", realizat după un text al autorului de cărţi pentru copii Alex Moldovan, care a şi adaptat povestea pentru a fi pusă în scenă la Oradea. Artiştii din spatele proiectului spun că, din această producţie, părinţii sunt cei care vor pleca acasă cu învăţături. 

Cu păpuşi uriaşe

Particularităţile celui mai nou spectacol al trupei Arcadia din subordinea Teatrului Regina Maria au fost prezentate, marţi, într-o conferinţă de presă de membrii echipei care au lucrat la realizarea lui. 

"În primul rând vreau să le mulţumesc celor 6 actori care constituie trupa Arcadia, care au muncit mult în pandemie şi care acum joacă în toate producţiile trupei. În weekenduri au avut şi 3 reprezentaţii, la sala Arcadia şi la Sala Mare. Le mulţumesc şi că au acceptat această provocare, a unei premiere estivale", a spus Andreea Costea, şefa secţiei Arcadia, care n-a uitat să le arate gratitudine şi membrilor echipei tehnice. 

Andreea Costea a subliniat că în spectacolul "Băieţelul care se putea muşca de nas" actorii îmbracă păpuşi mecanice uriaşe, de 2,5 metri, acest tip fiind folosit în premieră la Arcadia. Păpuşile au fost realizate de Răzvan Chendrean în atelierele teatrului şi nu sunt deloc uşor de mânuit, după cum au explicat chiar actorii-păpuşari.

Cu tâlc... pentru părinţi

Spectacolul este regizat de Selma Dragoş, iar coregrafia este semnată de Smaranda Găbudeanu. Regizoarea a spus în conferinţa de presă că acest stil de păpuşi a fost ales tocmai pentru a sublinia cum părinţii par deseori nişte uriaşi în ochii copiilor.

Ea a mai subliniat că de multe ori, în încercarea de a fi perfecţi, părinţii uită să-şi asculte cu adevărat copiii, iar textul lui Alex Moldovan vorbeşte chiar despre asta. Astfel, spectacolul propune o perspectivă "răsturnată" faţă de celelalte producţii pentru copii, deoarece părinţii sunt cei care de data aceasta trebuie să tragă la final învăţăturile. 

"Băieţelul care se putea muşca de nas" a fost a doua carte pe care Alex Moldovan a semnat-o. Ca dramaturg debutează cu proiectul Trupei Arcadia "Băieţelul care se putea muşca de nas", căci textul a fost dramatizat special pentru acest proiect, fiind o premieră mondială şi exclusivă. 

Adulţii, în lumea lor înaltă

În "Băieţelul care se putea muşca de nas", toţi adulţii (părinţi, doctor, jurnalistă, influencer, vecini) devin mult prea preocupaţi de propriilor lor concepţii despre cum ar trebui să fie copilul şi neglijează involuntar dorinţele acestuia, precum şi, mai ales, emoţiile. În paralel, totuşi, pe scenă se naşte o altă lume, cea a copilului, plină de fantezie. Păpuşile cu care el se joacă au proporţii normale şi au fost create de scenografa Oana Cernea, care semnează şi decorul şi costumele. 

Muzica originală este semnată de Văzduh (Adi Cimpoeşu). Coregrafa Smaranda Găbudeanu a explicat că, în producţie, sunt folosite atât ritmuri şi mişcări clasice, cum ar fi cele de charleston, precum şi momente inspirate, spre exemplu, de dansurile de pe Tik Tok, astfel încât să fie în ton cu preferinţele celor mici.

Din distribuţie fac parte actorii: Florian Silaghi (Copilul - Vlad), Zentania Lupşe (mama), Alexandru Pop (tatăl), Andrei Fazecaş (doctorul şi primarul), Armanca Serac (jurnalista) şi Igor Lungu (Influencerul). 

Acces cu reguli

Prima reprezentaţie a spectacolului va avea loc, vineri, 9 iulie, de la ora 19. Cea de-a doua este programată sâmbătă, de la ora 10. Ambele vor avea loc în aer liber, în amfiteatrul din Orăşelul Copiilor, pus la dispoziţie de municipalitate. O a treia reprezentaţie va avea loc marţi, 13 iulie, de la ora 19. 

Bilete se pot achiziţiona de la Agenţia Teatrului (marţi-vineri: 15:00-19:00), online pe Eventim.ro sau începând cu o oră înainte de spectacol din Orăşelul Copiilor. Fiind un spectacol care se joacă în aer liber, pentru a participa, spectatorii trebuie să îndeplinească una dintre cele patru condiţii de acces: vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 (+10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare), rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau adeverinţă care atestă că se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. 

Minorii sunt exceptaţi de la prezentarea acestor dovezi medicale. Purtarea măştii rămâne în continuare obligatorie pentru toţi participanţii, cu excepţia minorilor sub 5 ani.