Durere cumplită într-o familie din Bihor. Băiețelul de 7 ani din comuna Paleu care a ajuns la spital în comă după un accident provocat de un orădean de 19 ani în Săldăbagiu de Munte nu a putut fi salvat. Când copilul a fost declarat în moarte cerebrală, familia a fost de acord să-i doneze ficatul și rinichii. Transplanturile au salvat alți pacienți din țară, printre care un copil de 12 ani.

Șansa la „mâine”

Informațiile privind prelevarea de organe de la un pacient de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor au fost publicate de Agenția Națională de Transplant. 

„Familia îndurerată a unui pacient pediatric aflat în moarte cerebrală a găsit puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord ca îngerul lor de doar șapte ani să doneze organele”, se arată pe pagina de Facebook a ANT.

În același anunț sunt enumerate echipele de medici și asistente care au intervenit pentru prelevarea organelor. Pentru ficat a sosit la Oradea o echipă chirurgicală de la Institutul Clinic Fundeni, iar pentru rinichi o echipă de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

„Datorită efortului și măiestriei echipelor medicale, un copil de 12 ani a primit șansa „la mâine” prin transplant hepatic. Intervenția salvatoare a fost realizată în cadrul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu”, transmite Agenția Națională de Transplant. De asemenea, alți doi pacienți au fost salvați prin transplant renal la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. 

Copil vesel, ambițios, cuminte...

Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea a transmis un mesaj de condoleanțe, după moartea micuțului Mihai-Alexandru, publicând și o fotografie cu acesta.

„Veste tulburătoare pentru școala noastră. Îngerii au luminat calea unui suflet spre cer. Vei rămâne mereu în amintirea noastră drept un copil vesel, ambițios și cuminte. Nu există cuvinte care să îndepărteze durerea resimțită de familia sa. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să mângâie sufletul celor rămași nemângâiați de tragica despărțire. Sincere condoleanțe! Drum lin printre îngeri, copil minunat!”, au scris reprezentanții școlii, pe pagina de Facebook. 

Izbiți din plin

Așa cum BIHOREANUL a arătat la vremea respectivă, pe 31 mai, copilul se afla împreună cu mama lui într-o mașină Renault, când, pe o stradă din Săldăbagiu de Munte, au fost loviți frontal de un alt autoturism, Ford, condus de un tânăr din Oradea în vârstă de 19 ani. 

Teribilul accident a fost surprins de camerele de supraveghere montate pe o clădire din apropiere și arată cum autoturismul Ford a pătruns pe contrasens și a lovit puternic mașina care circula regulamentar. În urma impactului, aceasta din urmă a fost azvârlită în afara carosabilului. 

Femeia care se afla la volan a trebuit descarcerată de pompierii militari, având fracturi la picioare, iar băiatul ei a fost foarte grav rănit. El a suferit un traumatism cranian sever și a intrat în comă. 

Polițiștii și procurorii au deschis un dosar penal în acest caz.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!