Băiatul în vârstă de 10 ani, externat din spitalele din Oradea după ce medicii de aici nu au mai putut face nimic pentru el a fost transferat, vineri, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, fiind în stare vegetativă.

Copilul, care a suferit în toamnă un grav accident de maşină, a transportat în Capitală cu un elicopter SMURD, anunţă agenţia de ştiri Mediafax. Sursa citată arată că băieţelul este în stare vegetativă, nu interacţionează cu mediul deloc, doar ţine ochii deschişi şi respiră singur, fiind slab alimentat întrucât nu înghite.

Pacientul urmează să fie supus unor noi investigații medicale.

Cazul lui Alex Cătălin T., din comuna bihoreană Sălard, a stârnit controverse, după ce părinţii i-au acuzat pe reprezentanţii Spitalului Municipal din Oradea că, la externare, li s-a cerut să plătească toate zilele de spitalizare. Informaţia a fost demontată de reprezentanţii unităţii spitaliceşti, care au arătat, că, de fapt, părinţii micuţului nu au primit o factură pentru spitalizare, ci decontul serviciilor, aşa cum se procedează în asemenea cazuri, şi confirmată de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

Accident devastator

După cum BIHOREANUL a arătat, băieţelul a fost victima unui accident rutier, pe 1 septembrie, când a şi ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, fiind operat la secţia de Neurochirurgie, însă medicii nu au putut face minuni. "Avea multiple leziuni cerebrale care i-au afectat grav creierul", a precizat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.

După intervenţie, copilul a fost transferat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, în stare vegetativă. Nu răspundea la niciun stimul exterior, nu putea vorbi, să se mişte ori să se hrănească singur, iar după aproape o lună a fost transferat la Spitalul Municipal, tot la secţia ATI, unde a stat până pe 23 octombrie, dar fără rezultate pozitive. "S-a întrunit o comisie medicală care a decis externarea şi continuarea îngrijirilor la domiciliu, pentru că medicii din spital nu îl mai puteau ajuta cu nimic", a precizat managerul spitalului Municipal, Maria Silaghi.

Anul acesta, pe 23 ianuarie, băieţelul a fost adus de părinţi la Spitalul Municipal şi, potrivit managerului, aceştia s-au supărat din cauza reproşurilor făcute de medicii care au remarcat că nu fusese îngrijit nici măcar la nivel elementar.

"S-a acţionat legal"

De altfel, cazul a ajuns în atenţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care a făcut cercetări pe această temă şi care le-a dat dreptate medicilor orădeni.

"Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat sa il anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. A fost prezentat acest decont de cheltuiele pe perioaada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Eu declar clar că părinţii nu trebuie să plătească. Copilul trebuie îngrijit, este în stare vegetativă. În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate. Din păcate, astfel de instituţii sunt prea puţine, există tipul de îngrijiri paleative, se vor găsi soluţii", a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Pintea a subliniat că atunci când părinţii s-au întors cu băiatul la spital pentru o evaluare, discuţiile cu medicii au degenerat.

"Copilul a fost readus la spital pentru că avea nevoie de îngrijiri speciale, schimbarea sondei nazo-gastrice care se înfundase şi, în acel moment, se pare că au avut loc nişte discutii neprincipiale între medici şi părinţii copilului. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Cadrele medicale trebuie să manifeste empatie. Părintele nu trebuie certat când merge cu copilul la medic, trebuie îndrumat. A fost un incident, părintele s-a supărat, dar nu se pune problema plăţii", a adăugat Sorina Pintea.

Întrebată dacă va trimite corpul de control, Pintea a răspuns că "Nu am niciun motiv pentru că spitalul, din punct de vedere legal, a acţionat legal".