O echipă româno-americană a identificat o nouă specie de dinozaur pe care a denumit-o "Balaurul Bondoc". Resturile fosilizate ale animalului au fost descoperite cu mai bine de zece ani în urmă, în apropiere de Sebeş, dar nu au fost asamblate decât acum într-un schelet aproape complet.

Dinozaurul, care aparţinea genului Velociraptor, a trăit în urmă cu 70 - 80 de milioane de ani. El măsura în jur de doi metri şi era înzestrat cu câte o pereche de gheare puternice pe picioarele din spate.

"Balaurul reprezintă o nouă specie de dinozaur prădător care este diferită de tot ceea ce cunoşteam noi", a declarat Stephen Brusatte, cercetător la Universitatea Columbia, potrivit AFP. "Anatomia sa arată că îşi vâna prada de o manieră diferită de alţi dinozauri", a adăugat cercetătorul. "În comparaţie cu velociraptorul, balaurul bondoc a fost mai degrabă un kickboxer decât un vitezist şi ar fi putut fi în stare să doboare animale mai mari decât el".

"Resturile Balaurului sunt cunoscute de peste zece ani, dar nu aveam nicio idee despre cum să le asamblăm, din cauza morfologiei sale ciudate", a mai spus Brusatte.

Noua specie de dinozaur este prezentată în ultimul număr al analelor Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite.