Ziua Copilului este sărbătorită, marţi, în mod inedit în Cetatea Oradea, printr-un eveniment pilot la care copiii au acces liber, în timp ce adulţii trebuie să dovedească întâi că fie s-au vaccinat, fie nu sunt infectaţi cu Covid-19. 

În prima parte a zilei, curtea fortăreţei orădene a găzduit spectacole de teatru pentru copii, precum şi un concert al unei orchestre restrânse a Filarmonicii din Oradea, care a interpretat melodiile de pe coloanele sonore a unor filme de animaţie precum "Cars" şi "Frozen".

Acces condiţionat

Acesta este primul eveniment organizat în Oradea în cadrul protocolului încheiat între municipalitate (prin APTOR) şi instituţiile de cultură din subordinea CJ Bihor (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica de Stat Oradea), pentru stabilirea unui program comun şi previzibil de activităţi culturale.

Pentru a intra în perimetrul evenimentului, orădenii trebuie să demonstreze fie că sunt vaccinaţi, fie că nu sunt infectaţi cu SARS-CoV-2 (prin prezentarea unui test negativ de tip PCR, nu mai vechi de 72 de ore, ori un test negativ antigen făcut cel mult în urmă cu 24 de ore).

La intrarea în curtea Cetăţii, adulţii sunt întrebaţi dacă s-au vaccinat sau pot dovedi, printr-un test PCR sau antigen negativ, că nu sunt infectaţi. Persoanele din categoria vaccinaţilor dovedesc asta prezentând buletinul unuia dintre reprezentanţii organizatorilor, care-l scanează cu ajutorul unei tablete conectate la platforma naţională de vaccinare. Astfel, află oficial dacă persoana respectivă a primit ambele doze de vaccin şi au trecut cele 10 zile de după rapel.

Cei mai mulţi dintre bihorenii care s-au prezentat la intrarea în Cetate cunoşteau deja protocolul - anunţat de altfel din timp de organizatori - şi au trecut repede de control. Altora, care nu s-au vaccinat şi nici nu au avut test negativ, li s-a refuzat accesul.

"Am pregătit 500 de scaune în Cetate, aceasta este limita permisă de noi (n.r. - din 1 iunie autorităţile naţionale permit şi organizarea unor evenimente cu 1.000 de persoane, însă cel din Cetate a fost gândit pentru 500). Cei care ajung aici trebuie să respecte regulile şi să poate masca de protecţie, singurii scutiţi fiind copii mai mici de 5 ani", a explicat pentru BIHOREANUL, Alexandru Chira, directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).

Baloane şi clovni

În jurul orei 10.30 în Cetate se aflau circa 100 de copii, mulţi dintre ei adunaţi în jurul unui clovn vorbăreţ, al trupei Lilliput de la Teatrul Szigligeti, care i-a oferit fiecărui participant o sabie din baloane. Cei mai fericiţi au fost băieţeii, care au şi trecut apoi la "luptă".

"Trebuie să fim cuminţi şi să ne aşteptăm rândul. Toţi cavalerii şi domniţele vor primi săbii", le-a spus ajutorul clovnului micuţilor prezenţi.

După o jumătate de oră, aceştia au fost invitaţi să se aşeze pe scaune împreună cu părinţii lor pentru a asista la concertul orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea, care a interpretat mai multe melodii de pe coloanele sonore a unor filme Disney, precum "Frozen" ("Regatul de gheaţă"), "Toy Story" ("Povestea jucăriilor"), "Cars" ("Maşini") sau Flinstone Family ("Familia Flinstone").

"Preferata mea este melodia de la «Cars» numai că imaginile din film mă ameţesc pentru că Fulger Mqueen (n.r. personajul principal) este foarte rapid", a spus Maria, una dintre fetiţele care au asistat la concert.

Câţiva dintre micuţi nu au stat însă pe scaune, ci s-au apropiat de scenă, au dansat, l-au imitat pe dirijor sau s-au jucat cu săbiile primite.

"Ne bucurăm că avem în sfârşit un astfel de eveniment, copiii noştri aveau nevoie să iasă şi să bucure de frumuseţea zilei, iar noi să ne simţim în siguranţă", s-a destăinuit una dintre mamele prezente la eveniment.

Prima parte a activităţilor din curtea Cetăţii s-au încheiat în jurul orei 12. Cea de-a doua va începe la ora 16, cu un spectacol al Teatrului Regina Maria, "MateMagica". Până la ora prânzului, aproape 400 de persoane au trecut prin curtea Cetăţii. 

Programul comun al Primăriei şi instituţiilor de cultură pentru 1 iunie a cuprins şi alte evenimente. La prânz, actorii trupei Arcadia au jucat "Frumoasa şi Bestia" la sala mare a Teatrului Regina Maria, iar de la 13 trupa Lilliput a Teatrului Szigligeti a susţinut un spectacol în Biharia. 


Partea a doua a programului evenimentelor de 1 Iunie

16.00 – Teatrul Regina Maria –  MateMagica – spectacol outdoor, Curtea Interioară a Cetăţii

17.00 – Teatrul Szigligeti, Trupa Lilliput – Spectacol Paprika Jancsi kalandjai / Aventurile lui Vasilache (lb. maghiară) –  Strada Republicii (co-organizator: Asociaţia Ovisuli)

17.30 – Filarmonica de Stat Oradea – Desene şi muzică - o planetă miraculoasă! Spectacol Muzical, Curtea Interioară a Cetăţii

18.00 – Teatrul Regina Maria - Vrăjitorul din Oz - spectacol Sala Mare a Teatrului Regina Maria