Peste 250 de persoane s-au adunat, sâmbătă seară, în restaurantul Hotelului Internaţional din Băile Felix, la balul caritabil "Inimă de mamă", organizat de Clubul Femeilor Social-Democrate din Bihor.

Majoritatea invitaţilor au fost parlamentari, primari din judeţ sau şefi de deconcentrate din cadrul PSD Bihor, invitatul lor de seamă fiind ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop. Deşi îşi anunţase şi ea prezenţa la bal, Rovana Plumb, ministrul Muncii, nu a mai ajuns.

Evenimentul a fost menit să adune bani pentru cele 170 de mame singure înscrise în programul preluat de social-democrate de la Fundaţia Pro Valoare, întemeiată de fostul patron al Lotus Center, răposatul Alexandru Mudura. Astfel, după cinci ediţii organizate la Lotus, campania a fost acum predată social-democratelor, care susţin că au de gând să o ducă mai departe.

Beatrice Szuhai, reprezentanta fundaţiei, a explicat anterior, în conferinţa de presă ce a anunţat evenimentul, că Mudura şi-a dorit, din timpul vieţii, ca această campanie să fie preluată de Erica Mang, soţia şefului PSD Bihor, Ioan Mang.

Portret... în lacrimi

De altfel, Mudura a fost omagiat chiar de la începutul serii. Prezentată de deputatul Sonia Drăghici drept soţia lui Mudura – deşi cei doi n-au fost căsătoriţi – Beatrice Szuhai a fost invitată în faţa participanţilor, pentru a primi cadou un tablou semnat de pictoriţa Stela Marta, cu portretul stilizat al lui Mudura.

Gestul a emoţionat-o pe Beatrice, care a izbucnit în lacrimi. "Cuvinte multe nu am de spus. După cum bine ştiţi, este vorba de partenerul meu de viaţă...", a spus tânăra, oprindu-se din discurs înecată de lacrimi. "Da, plângi!", a îndemnat-o "comercial" moderatoarea serii, fosta prezentatoare TV Mihaela Tatu, cunoscătoare a felului în care lacrimile impresionează audienţa.

După ce s-a liniştit, Beatrice Szuhai a lansat un îndemn subtil celor prezenţi, de a dona cât mai mulţi bani pentru mamele singure: "Sper ca această acţiune în continuare să fie un succes. După cum bine ştiţi, domnul Mudura Alexandru a fost cel care a înfiinţat această campanie şi totodată cel care a ajutat să strângem cei mai mulţi bani".

Bătaie pe Intermilano

Chiar dacă a fost auzit, îndemnul lui Beatrice nu a fost ascultat de cei prezenţi. Tradiţionala licitaţie caritabilă cu obiecte donate de diferite persoane n-a fost la fel de cotată precum cele din ediţiile anterioare.

CFSD a scos la licitaţie, printre altele, o rochie donată de Luminţa Anghel, o pereche de cercei dăruiţi de Teo Trandafir, un costum de pilot oferit de PSD-istul Mihai Sturzu, două viori de Reghin, mai multe tablouri şi obiecte de artă, dar şi suveniruri sportive, precum un tricou de stelist donat de Emeric Ienei, un tricou de Intermilano, un maieu al celebrei atlete Fiţa Lovin ori pantofi cu cuie ai atletei Natalia Andrei, ambele prezente la eveniment.

Totuşi, "înghesuială" a fost doar la câteva dintre obiecte, precum tricoul de Intermilano, unde au licitat europarlamentarul PSD Emilian Pavel, patronul Dumexim, Gabriel Dume, şi şeful Finanţelor Bihor, Ioan Mihaiu, "învingător" fiind în final Pavel, cu suma de 1.200 de lei.

Fără colecţionari

De altfel, de-a lungul întregii seri, sumele licitate n-au fost prea mari. Dacă în ediţiile precedente ale campaniei, participanţii se întreceau în valori cu patru zero-uri, acum cel mai scump produs vândut a fost un porţelan chinezesc, la 4.000 de lei. Culmea este însă că în timpul licitaţiei nimeni n-a vrut acest produs, fiind achiziţionat doar ulterior, de reprezentanţii Lotus Center.

Însăşi moderatoarea Mihaela Tatu a constatat că participanţii nu sunt prea preocupaţi de obiectele de artă, căci acestea au suscitat cel mai mic interes. "Mai puţin cu arta în Bihor", a concluzionat Tatu, deloc măgulitor pentru pretenţiile de oameni fini ale celor prezenţi.

În schimb, unul dintre cel mai bine vândute obiecte, adică la o diferenţă mare de la preţul de pornire, a fost o hartă a României din 1938, cu stemele judeţelor interbelice. Harta a pornit de la preţul de 300 de lei şi a fost cumpărată cu 1.100 de lei de ministrul Liviu Pop.

Bagă bani, bagă bani!

Aceeaşi Mihaela Tatu a oferit o caracteristică aparte serii, deloc lăudabilă însă. Nu de puţine ori, fosta prezentatoare TV le-a ţipat oamenilor să se aşeze la mese şi să nu mai vorbească între ei, acuzându-i că nu cunosc regulile de bun simţ ale unui astfel de eveniment. Nepriceperea ei de a convinge o mulţime de oameni să îi acorde atenţie, fără să agreseze timpanele celor prezenţi, i-a iritat pe mulţi dintre cei prezenţi, în timp ce alţii s-au rezumat să se amuze de asemenea apucături.

În afara licitaţiei, seara a avut mai multe evenimente colorate, feluriţi dansatori şi cântăreţi performând în faţa invitaţilor. Cel mai antrenant pentru public a fost micuţul George Rus, care a cântat printre mese melodia "Bagă bani", a lui Puya cu Don Baxter. După cum avea să arate bilanţul serii, nu prea mulţi l-au şi ascultat.

"Am adunat în total, prin donaţii şi licitaţie, aproximativ 50.000 de lei", a declarat, duminică, BIHOREANULUI, şefa CFSD Bihor, Lilla Debelka.

Chit că în anii precedenţi, campania "Mă creşte singură" aduna într-o ediţie chiar şi de două ori mai mulţi bani, social-democratele sunt mulţumite. "Nici n-am crezut că vom avea aşa succes", a mai spus Debelka.

CFSD urmează acum să împartă banii adunaţi în mod egal între cele 170 de mame înscrise în program. Ele vor primi ajutoarele sub forma unor vouchere prin care vor putea achiziţiona alimente.