Anii tinereţii s-au dus. Acum mulţi trăiesc singuri, sunt neputincioşi şi au o pensie mizeră, care greu le asigură traiul de la o lună la alta. Scumpirile din ultima vreme i-au adus pe mulţi bunici în situaţia de a nu-şi putea cumpăra nici măcar medicamentele fără împrumuturi.

Salvarea lor este Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea, care de 70 de ani îi ajută cu împrumuturi, tichete valorice, dar şi cu evenimente dedicate lor.

De 70 de ani

Radu Onchis presedinte CARPOCasa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea (CARPO) este una dintre cele mai vechi filiale din ţară, fiind înfiinţată pe 10 mai 1952, la cererea mai multor vârstnici din oraş.

"Cetăţenii în vârstă au trăit mereu greu în România. Aceste case îi ajută, îi ambiţionează şi îi încurajează să depună bani lunar, ca să poată cere împrumuturi rambursabile şi nerambursabile, să primească ajutor de înmormântare... Acum avem 7.884 membri din Oradea şi localităţi învecinate", explică preşedintele CARPO, Radu Onchiş (foto), ofiţer în rezervă.

Membri puţini

Numărul e mic, raportat la totalul pensionarilor din Bihor, 140.000 la finele anului trecut. "Când am fost ales la conducerea CARPO, în 2017, am găsit o structură uitată de timp, ineficientă. Pe parcursul acestor ani am reuşit să atrag în echipă tineri şi să creştem lichidităţile de la 1 milion la 5,3 milioane", spune Onchiş. Bugetul CARPO e fluctuant, pentru că toţi banii provin din cotizaţii şi finanţează credite.

Cum poate deveni un pensionar membru CARPO? Doritorii trebuie să se prezinte cu buletinul şi cel mai recent talon de pensie la sediul organizaţiei, pe strada Victor Babeş nr. 1, şi să completeze o cerere prin care se angajează că vor cotiza lunar 1% din pensie, plus suma de 4 lei, care e adăugată la fondul de ajutor în caz de deces.

Şansă pentru pensionari

Membrii pot lua împrumuturi rambursabile pe 1-2 ani în cuantum de 40% din venitul total acumulat pe perioada creditului. "Pot primi şi împrumuturi nerambursabile, în acest caz specialiştii noştri le analizează situaţia financiară şi fac o anchetă socială. Sumele sunt mai mici, între 50 şi 100 lei lunar. Tot la doi ani, membrii CARPO primesc şi tichete valorice pentru masa de Crăciun şi Paşte", spune Onchiş.

Florica Cacuci pensionaraCei mai activi pot deveni încasatori, făcând astfel un ban în plus. La 76 de ani, Florica Cacuci (foto) strânge bani de cotizaţii de 16 ani. "La câteva luni după ce m-am înscris în CARPO am devenit colaborator. Ieşisem la pensie şi aveam grijă de un nepoţel care acum e mare. Mi-am zis că am nevoie de o ocupaţie care să-mi aducă un venit", îşi aminteşte orădeanca.

De atunci, în fiecare săptămână, merge în Rogerius şi adună cotizaţiile pensionarilor, fiind plătită cu 3 lei pentru fiecare chitanţă. "Reuşesc să fac circa 800 de chitanţe pe lună (2.400 lei/lună - n.r.). Mă mişc mult pe jos şi povestesc cu cei pe care-i vizitez. Nici nu vă imaginaţi câţi dintre noi suferim din cauza singurătăţii! Eu am noroc că locuiesc cu soţul meu", povesteşte Florica.

La limită

Circa 40% din membrii CARPO se întreţin din pensia minimă, în valoare de 1.003 lei. Iarna aceasta a fost grea pentru ei. Facturile au crescut, aşa că mulţi au fost nevoiţi să ceară împrumuturi ca să-şi poată lua medicamente.

"În 2020 am oferit împrumuturi de 9,4 milioane de lei, în 2021 de 10,5 milioane de lei. Mă aştept ca până la finalul acestui an să ajungem la o sumă şi mai mare. Mulţi se împrumută să-şi cumpere de la farmacii toată medicaţia prescrisă sau ca să-şi permită diferite consultaţii", explică Radu Onchiş.

Raveica pensionara CARPOPrintre ei se numără şi Raveica (foto), o pensionară de 76 ani din Nojorid, care face anual împrumuturi. BIHOREANUL a întâlnit-o, săptămâna trecută, la sediul CARPO aducând ultima rată de bani în contul creditului de anul trecut, pentru a cere în aceeaşi zi altul. "N-am ce face. Pensia mea e de 1.500 lei, medicamentele mă costă cam 400 lei lunar, mâncarea e scumpă, cheltuielile cresc... Cu banii de la CARPO vreau să cumpăr lemne şi să-mi pun o proteză la dentist", spune ea.

Alături de ceilalţi membri, Raveica a fost invitată pentru ziua de marţi, 17 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde a avut loc un spectacol folcloric. Artişti precum Marius Ciprian Pop şi soţii Valeria şi Traian Ilea au cântat în cinstea celor 70 de ani de CARPO şi, măcar pentru câteva ore, i-au făcut pe bunici să mai uite de necazuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!