Banca Naţională a României a pus în circulaţie, începând din 30 ianuarie, o monedă din argint, ediţie limitată, prin care este omagiat sculptorul Constantin Brâncuşi.

Anunţul lansării acesteia a fost făcut duminică de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la finalul expoziţiei „Brâncuşi - Surse româneşti şi perspective universale” de la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara. 


Sursa foto: Muzeul Național de Artă Timișoara

Potrivit unui comunicat al BNR, moneda este disponibilă într-un tiraj limitat de 5.000 de bucăţi.

Lansarea acestora în circuitul numismatic se va realiza prin intermediul sucursalelor regionale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara, la preţul de 547,40 lei.

Aversul monedei surprinde clădirea Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, cu inscripţia "ROMANIA”, dispusă într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală de "10 LEI" şi anul de emisiune "2024".

Reversul prezintă portretul şi numele sculptorului, Constantin Brâncuşi, și anii între care a trăit, 1876 - 1957.

Monedele, realizate din argint, sunt ambalate cu grijă în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză şi franceză, semnate de guvernatorul BNR şi casierul central.

Expoziţia „Brâncuşi – Surse româneşti şi perspective universale” a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale Capitalei Europene a Culturii 2023.

Aceasta s-a deschis în 30 septembrie, anul trecut, şi până la finalul acesteia, pe 28 ianuarie, peste 130.000 de vizitatori au admirat operele expuse, în cadrul celui mai important eveniment dedicat lui Constantin Brâncuşi din România şi Estul Europei.

Unele dintre operele marelui sculptor au fost aduse din Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou sau Galeriile Tate Modern.

Potrivit presei centrale, numai organizarea expoziției a costat peste 1,2 milioane de euro, iar, timp de 4 luni, a adus venituri ce depăşesc 1,3 milioane de euro, din care 900.000 de euro au fost încasaţi numai din bilete.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!