Banca pentru Alimente Oradea a marcat cinci ani de activitate, timp în care a recuperat peste 3.000 de tone de alimente, adică circa 6,2 milioane de porţii de mâncare, pentru persoanele vulnerabile. Organizaţia a colaborat cu 50 de companii donatoare şi 147 de organizaţii non-guvernamentale pentru a distribui ajutoare către peste 45.000 de beneficiari. 

Conform unui comunicat de presă transmis de Gabriela Vereş, preşedinta asociaţiei, Banca pentru Alimente Oradea a fost înfiinţată pe 10 martie 2020, fiind a cincea bancă de acest tip din România, parte a reţelei europene coordonate de Federaţia Europeană a Băncilor Alimentare. 

Scopul lor este să reducă risipa alimentară şi să sprijine persoanele aflate în dificultate prin colectarea şi redistribuirea surplusului de alimente din supermarketuri şi restaurante, pe care le donează beneficiarilor din judeţele Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

„Banca pentru Alimente Oradea există pentru a uni resursele disponibile cu oamenii care au nevoie de ele şi cu greu îşi pot permite un trai decent. Conectăm companiile donatoare cu organizaţiile care sprijină zilnic mii de persoane, asigurând un lanţ de solidaritate eficient şi sustenabil”, a transmis Gabriela Vereş. 

Criza refugiaţilor ucraineni 

Înfiinţată imediat după începerea pandemiei de COVID-19, în primul an asociaţia a recuperat şi distribuit 516 tone de alimente, inclusiv produse salvate din restaurante şi laptele şcolar care nu a mai ajuns la elevi.

Ulterior, organizaţia a intervenit în criza inundaţiilor din 2021, iar apoi a oferit sprijin refugiaţilor ucraineni, cauză în cadrul căreia s-au livrat 215 tone de alimente şi produse esenţiale către peste 30.000 de persoane în perioada 2022-2023.

În timp, Banca pentru Alimente Oradea a ajuns să preia produse direct din 75 de magazine şi, în prezent, menţine un flux constant de alimente pentru beneficiari, fiind vorba despre persoane vulnerabile, inclusiv copii și bătrâni. 

Dispune de două depozite logistice, unul în Oradea şi unul în Baia Mare, cu capacitatea de a colecta şi distribui lunar aproximativ 60 de tone de produse.

Risipa alimentară, o problemă naţională

În paralel, organizaţia desfăşoară programe educaţionale pentru reducerea risipei alimentare şi protejarea resurselor. Peste 11.000 de elevi şi adulţi au participat la ateliere de conştientizare, iar campaniile de educaţie s-au extins în mai multe judeţe. 

„În acest lanţ al binelui s-a înmulţit de la an la an şi implicarea societăţii civile în ajutorarea persoanelor în nevoie. În fiecare an înainte de Paşte şi de Crăciun, a crescut amploarea Colectei Naţionale de Sărbători. De la 4 magazine Lidl în 2020, Colecta a ajuns la 91 de magazine de la 4 retaileri în 2025: Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România. În perioada 04-06 aprilie 2025 urmează Colecta Naţională de Alimente, editia Paşte 2025, cu sprijinul CHEP România şi Edenred România, unde fiecare om poate pune o picătură în acest lanţ al binelui”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de preşedinta asociaţiei.

În România se aruncă zilnic aproximativ 6.000 de tone de alimente, iar, în acest context, activitatea băncilor pentru alimente reprezintă o soluţie pentru reducerea pierderilor şi sprijinirea persoanelor aflate în dificultate. 


Sfaturi pentru reducerea risipei 

Pentru a minimiza cantitatea de hrană irosită, fiecare persoană poate adopta obiceiuri mai responsabile, precum:

- Să cumpere cumpătat şi să gătească doar cât consumă.

- Să aranjeze corect alimentele în frigider şi să le consume cu prioritate pe cele mai perisabile.

- Să doneze alimentele bune în loc să le arunce.

- Să folosească resturile vegetale pentru compost.

- Să sprijine iniţiativele care combat risipa alimentară, cum sunt cele ale Băncii pentru Alimente Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!