Aleşii bihorenilor au aprobat, marţi, cu unanimitate, promovarea unei acţiuni în instanţă pentru "constatatea nulităţii" contractului de vânzare-cumpărare prin care UniCredit Bank a înstrăinat o clădire din Complexul Rimanoczy, monument istoric, deşi Consiliul Judeţean Bihor îşi exprimase dreptul de preemţiune asupra imobilului.

La "pachet"

În luna martie, consilierii judeţeni au votat, tot în unanimitate, ca judeţul să-şi exercite dreptul de preemţiune la vânzarea de UniCredit Bank a corpului B din imobilul monument istoric Hotel şi Băi Rimanoczy situat în centrul oraşului, la preţul de 310.000 euro.

Se preciza atunci că banca a "împachetat"  imobilul într-o ofertă comună cu altele din Alba-Iulia, Salonta şi Târgu-Mureş, probabil tocmai pentru a evita o implicare a autorităţilor în această vânzare, căci, legal, CJ Bihor nu poate să-şi exprime dreptul de preemţiune asupra unor clădiri din alte judeţe.

În ciuda acest fapt, conducerea CJ a ales să propună exprimarea acestui drept doar pe imobilul din Oradea, situat pe str. Nicolae Grigorescu nr. 1, lucru pe care l-a comunicat către UniCredit Bank pe 7 martie.

"Ulterior comunicării, Unicredit Bank SA, apreciind că judeţul Bihor şi-a exercitat tardiv dreptul de preemţiune asupra imobilului, a procedat la vânzarea pachetului ce cuprinde, pe lângă imobilul situat în Oradea, str. Pictor Nicolae Grigorescu, nr. 1, corp B şi imobilele situate în Alba Iulia, Salonta şi Târgu Mureş, către SC Remaxa Imobiliare SRL, aducând acest fapt la cunoştinţa Judeţului Bihor", se arată în raportul de specialitate care însoţeşte hotărârea de a ataca vânzarea în instanţă.

Potrivit lui Pasztor Sandor, acţiunea va fi promovată în instanţă în cel mai scurt timp. "Eu cred că este pertinent şi este normal să încercăm să ne protejăm patrimoniul", a spus preşedintele CJ Bihor.

Momeala

În discuţiile la acest material, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a afirmat că, din punctul ei de vedere, reprezentanţii băncii au încercat un "joc juridic" căci, iniţial, ei au cerut exprimarea sau neexperimarea dreptului de preemţiune pe imobil printr-o dispoziţie a preşedintelui CJ Bihor, pentru ca ulterior să poată spune că acesta nu este competent pentru a hotărî în numele judeţului, ci doar consilierii judeţeni. După ce acest drept a fost exprimat prin vot unanim şi comunicat băncii, aceasta l-a caracterizat drept "tardiv".

Rămâne de văzut ce va decide instanţa în acest caz, având în vedere că legislaţia privind protejarea monumentelor istorice pot fi vândute "numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării".

Citeşte şi: Interese mari, conflicte pe măsură. Consiliul Judeţean vrea să cumpere o clădire din complexul Rimanoczy