Odată cu vremea bună, orădenii vor găsi în Parcul 1 Decembrie, cel mai mare din oraş, şi un inedit model de bănci. Pe noile piese de mobilier urban e vor putea monta afişe, fie cu conţinut publicitar, fie cu mesaje edilitare.

Bănci pentru toţi

Din această primăvară, numărul băncilor din parcurile oraşului va creşte considerabil: Primăria pregăteşte licitaţia pentru achiziţionarea a încă 500 de bucăţi.

"Acestea vor deservi parcuri, precum Liniştii şi Padiş, şi alei din oraş, cum sunt cele de pe malul Crişului. În primul rând, înlocuim băncile rupte sau pe cele din beton, iar apoi completăm zonele în care lipsesc bănci", spune Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie.

Băncile vechi dar fără defecţiuni care se vor scoate din parcuri vor fi atribuite asociaţiilor de proprietari, cu condiţia ca acestea să facă o cerere în acest sens către municipalitate.

Experiment

Pe lângă cele 500 de bănci clasice, Primăria va mai achiziţiona şi alte zece dintr-un model experimental. Acestea sunt fără spătar şi mai scunde decât cele cu care orădenii s-au obişnuit. Şezutul este din lemn, iar cadrul metalic al băncii oferă, în cele două părţi laterale, posibilitatea afişării unui mic poster. Aici se vor putea pune afişe cu mesaje edilitare, de exemplu pentru a îndemna cetăţenii să păstreze curăţenia, sau chiar reclamele unor firme, contra cost. "Deocamdată nu am decis pe care variantă vom merge", zice Stejeran.

Municipalitatea a ales să cumpere, deocamdată, doar zece astfel de bănci, pentru a vedea reacţia orădenilor. "Acest model îl punem experimental în Parcul 1 Decembrie. Dacă oamenilor le vor plăcea aceste bănci, vom achiziţiona şi altele", explică funcţionarul Primăriei.