Deşi per ansamblu, sistemul bancar a înăsprit condiţiile de creditare în trimestrul al doilea al acestui an, mai ales prin majorarea primelor de risc percepute clienţilor noi, există şi bănci care fac excepţie de la regulă.

Aproximativ 10% dintre bănci au preferat să relaxeze condiţiile de acordare a împrumuturilor, principala metodă fiind creşterea scadenţei maxime, respectiv a intervalului în care trebuie rambursat creditul, ceea ce a dus la scăderea ratei lunare, conform unui sondaj de opinie derulat de Banca Naţională a României (BNR) în rândul bancherilor.

"Perioada înăspririi termenilor de creditare ar putea să se apropie de final. Un număr redus de bănci (sub 10 la sută) a apelat la o relaxare a termenilor de creditare, în sensul creşterii scadenţei maxime pentru creditele noi. Aceasta este prima măsură de relaxare raportată de instituţiile de credit în ultimii doi ani", precizează oficialii BNR în analiza privin creditarea din România.

De la începutul acestui an până în iunie, dobânda medie cerută de bănci pentru creditele noi acordate în lei a scăzut de la 16,58% la 11,72% pe an, cu aproape cinci puncte procentuale, în timp ce dobânda medie la creditele în lei din sold, aflate în desfăşurare, a fost redusă de bănci de la 17,11% la 15,88% pe an, cu puţin peste un punct procentual.

La finele primului trimestru, bancherii erau destul de optimişti când a venit vorba despre creşterea cererii de credite, cei mai mulţi dintre ei aşteptându-se atunci ca în trimestrul II cererea să crească.

După trei luni în care estimările iniţiale au fost infirmate de realitatea economică, şefii băncilor susţin acum că nici în următoarele trei luni, respectiv în trimestrul al treilea, creditarea nu se va relua, cele mai sumbre estimări fiind cele privind creditele pentru achiziţia de locuinţe şi de terenuri. "Pe termen scurt băncile nu întrevăd o reluare a creditării imobiliare. Tendinţa de ajustare a preţului locuinţelor s-a menţinut şi în trimestrul II din 2010, marcându-se doi ani de la debutul acesteia. Procentul net al băncilor care au raportat această evoluţie este de 60%, în creştere faţă de trimestrul I din 2010. Conform aşteptărilor, corecţiile pe piaţa imobiliară vor continua şi în trimestrul III", se explică în document.

BNR susţine însă că, pentru a încerca reluarea activităţii de creditare imobiliară, unele bănci, 17% din total, au relaxat condiţiile de acordare a acestui tip de împrumuturi prin diminuarea costurilor creditării altele decât cele cu dobânzile, pentru prima dată după un an şi jumătate în care au fost menţinute la acelaşi nivel.