După cinci luni de la aprobarea proiectului depus de Asociația Zonei Metropolitane Oradea pentru înființarea, cu fonduri europene nerambursabile, a unor rețele de gaze naturale în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu, contractul de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost semnat vineri, la sediul Consiliului Județean Bihor, în prezența ministrului Marcel Boloș.
Bihorul, model la proiecte
Potrivit unui comunicat dat publicității de CJ Bihor, la semnarea contractului au mai participat și președintele Ilie Bolojan, cel care de altfel a și inițiat proiectul încă din anul 2020, vicepreședintele Călin Gal, directorul Asociației Zona Metropolitană Oradea, Letiția Moroc, precum și reprezentanții celor trei comune - primarii din Oșorhei, Ioan Gligor, și din Paleu, Somogyi Ludovic, respectiv viceprimarul din Nojorid, Cristian Tripa.
„Județul Bihor poate fi oricând subiectul unei lucrări academice pe tema impactului pe care fondurile europene îl pot aduce pentru transformarea unei societăți. Este un studiu de caz despre cum accesul la rețelele de infrastructură, mă refer la drumuri, apă și canalizare, gaz și electricitate, reprezintă o bază solidă spre îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a precizat, conform comunicatului CJ Bihor, ministrul Marcel Boloș.
Ministrul a făcut referire la proiecte importante ale administrației județene, precum Terminalul Cargo al Aeroportului din Oradea, cel pentru realizarea parcului industrial din Beiuș, drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania ori extinderea rețelelor de gaz în 19 localități din județ, inclusiv cu fonduri din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Liber la licitație
În ce privește proiectul de înființare / extindere a rețelelor de gaz din Nojorid, Oșorhei și Paleu, acesta a câștigat finanțarea europeană în luna februarie a acestui an, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Potrivit proiectului, vor fi realizate 135,4 kilometri de rețele de gaz, din care 31,2 km în Nojorid, 54,1 km în Oșorhei și 50,1 km în Paleu, valoarea fiind de peste 78 milioane lei, adică echivalentul a 16 milioane euro.
Odată cu semnarea contractului de finanțare, poate fi scoasă la licitație executarea lucrărilor propriu-zise.
Prin realizarea acestui proiect și obținerea finanțării de către Primăria Sânmartin prin PNDI Anghel Saligny, întreaga zonă metropolitană a Municipiului Oradea va fi racordată la rețeaua de gaze naturale.
Pe de altă parte, în județul Bihor a mai câștigat finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze naturale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Bihor Sud, în care sunt asociate comunele Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, contractul de finanțare, de peste 77 milioane lei, fiind semnat pentru acest proiect săptămâna trecută.
Din PNDI Anghel Saligny mai este finanțată realizarea de rețele de gaz, în Bihor, și în Aleșd, Aștileu, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare.
În total, în întregul județ vor avea noi rețele de gaze naturale încă 19 localități, atât cu finanțare europeană, cât și cu finanțare guvernamentală.