În unele locuri de pe pământ, aerul curat este un lux. Fie că este vorba de smogul gros produs de fabrici sau de noxele ieşite din ţevile de eşapament, tot mai multe metropole pierd lupta cu poluarea, scrie BBC. Se estimează că anual mor între 3,5 şi 5 milioane de persoane din cauza inhalării aerului poluat, situaţia dramatică determinând mulţi oameni să apeleze la aerul îmbuteliat. 

Pare o glumă, doar că este, de fapt, o afacere profitabilă. O astfel de companie este Vitaly Air din Canada, care vinde o sticlă cu opt litri de aer comprimat, suficientă pentru 160 de inspiraţii, cu 24 de dolari.

Moses Lam a pornit această afacere dorind iniţial să facă glume prietenilor săi, dar a constatat că, de fapt, cererea pentru acest produs a explodat. Firma sa vinde lunar 10.000 de sticle cu aer şi estimează ca până la finalul anului numărul acestora să crească de patru ori.

Aethaer este o altă companie, din Marea Britanie, care are succes vânzând borcane cu aer de ţară pentru echivalentul a 103 dolari. Oamenii de ştiinţă consideră însă că beneficiile aerului îmbuteliat sunt nule. „Este o pierdere de bani” a spus Shawn Aaron, director al Centrului de Cercetări în Sănătate Respiratorie din Canada.