Un proiect transfrontalier de aproape 2,5 milioane de euro a îmbogăţit parcul auto al regiei de transport local din Oradea cu 7 autobuze Mercedes, dintre care 6 Euro 6, iar unul hibrid. Proiectul TRANSBORDER se derulează în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transregio şi Compania de Transport Public din Debrecen (Ungaria).

Proiectul este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020. 

El vizează îmbunătăţirea, respectiv dezvoltarea a cel puţin 15 servicii de transport public la nivelul acestei zone de frontieră.

Prin acest proiect au fost realizate: un Studiu de Flux de călători, o anchetă Origine-Destinaţie, un Plan de Dezvoltare a reţelei de transport public local în Municipiul Oradea, achiziţia a 11 autobuze noi (7 la Oradea şi 4 la Debrecen), modernizarea sistemului automat de localizare vehicule şi informare călători, achiziţia a 55 de panouri de informare în timp real, dezvoltarea unei aplicaţii mobile care să permită planificarea călătoriilor la nivelul sistemului de transport public din Oradea şi Debrecen, organizarea campaniei "Săptămâna Europeană a Mobilităţii" atât în Oradea, cât şi în Debrecen. 

Despre Programul Interreg V-A România-Ungaria 

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanţării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniţei şi care necesită o abordare comună, precum şi soluţii inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.

Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniţei şi respectiv judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar şi Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Vezi mai jos emsiunea realizată cu ocazia acestui proiect transfrontalier: