Chiar dacă sunt sătui să audă de scumpiri, bihorenii primesc încă o veste proastă: din acest an, și facturile de salubritate vor crește.
Pentru descurajarea depozitării deșeurilor la halda de gunoi și încurajarea sortării lor, taxa de economie circulară, care se aplică fiecărei tone de resturi reziduale, s-a dublat. Această creștere se va resimți în facturi încă din luna februarie, dar s-ar putea și să nu fie singura...
Taxă pro-sortare
Obligatorie în Uniunea Europeană, taxa de economie circulară vizează exclusiv deșeurile reziduale, adică cele care nu sunt valorificate prin reciclare ori compostare. Pentru fiecare tonă de deșeuri reziduale pe care bihorenii o aruncă în pubelele negre, se aplică o taxă care, până la 31 decembrie 2023, era de 80 lei, iar din 1 ianuarie s-a dublat, la 160 lei.
Menirea ei este de a încuraja colectarea separată: cu cât deșeurile sunt mai bine sortate, cu atât scad cantitățile abandonate pe haldă. În Bihor, depozitarea finală înseamnă aruncarea resturilor reziduale în depozitul județean de deșeuri - muntele de gunoaie care tot crește la marginea cartierului orădean Episcopia.
Taxa de economie circulară se aplică și deșeurilor reziduale care ajung în stația de tratare mecano-biologică pusă în funcțiune de Ecolect anul trecut și administrată de firma Girexim Universal. Aici, deșeurile reziduale sunt sortate și deshidratate, pentru ca greutatea lor să se reducă, dar în final rămân tot deșeuri reziduale, așa că sunt supuse taxării de 160 lei/tonă.
Prețuri în analiză
Majorarea se va resimți în facturi din luna februarie, dar deocamdată nu se știe cu cât vor plăti mai mult cetățenii. „Suntem într-o perioadă de analiză”, a declarat Mircea Mălan (foto), președintele Ecolect, asociația care gestionează salubritatea județului.
Taxa de economie circulară trebuie să se regăsească în tariful de operare al Girexim, care încă nu și-a actualizat prețurile pe care le impune operatorilor de salubritate care îi duc deșeuri la poartă.
Necunoscuta declanșează o reacție în lanț: fără să știe cât vor plăti către Girexim, firmele de salubritate nu știu cât le vor cere cetățenilor care achită lunar taxa aferentă cantității de deșeuri pe care o generează, știut fiind că în Bihor oamenii plătesc în funcție de câte resturi produc.
Impactul SGR
În salubritatea bihoreană, s-ar putea modifica și frecvențele de colectare. Pe măsură ce pe rafturile magazinelor vor ajunge băuturi cu ambalaje purtătoare a garanției de 50 bani, sistemul de garanție-returnare (SGR) fiind în vigoare de la finalul anului trecut, bihorenii nu vor mai arunca în saci sau pubele dedicate reciclabilelor PET-uri ori sticle pentru care au plătit garanția, ci le vor duce în magazine, ca să-și recupereze banii. Astfel, cel puțin la sate, Ecolect ar putea decide reducerea frecvențelor de colectare a deșeurilor reciclabile.
În plus, Eco Bihor, firma care administrează depozitul de deșeuri și stația de sortare a reciclabilelor, ar putea să-și majoreze propriile tarife, pentru că nu va mai face profit de pe urma PET-urilor ori a sticlelor. În prezent, aceste deșeuri, colectate gratuit de la cetățeni, sunt sortate la Eco Bihor și vândute firmelor specializate în reciclarea lor, bani care susțin activitatea stației. Cu mai puțină materie primă, Eco Bihor ar putea cere bani pentru sortare.
La stația administrată de Eco Bihor, deșeurile reciclabile ale bihorenilor sunt sortate pe mai multe categorii
Soluții pentru textile
Pe de altă parte, Ecolect ia în calcul și să adauge o nouă fracție în colectarea separată a deșeurilor. Conform unei directive europene, de la 1 ianuarie 2025 va fi obligatorie colectarea distinctă a deșeurilor textile, dar în Bihor este posibil ca regula să se aplice mai devreme.
„În anul 2024, ne propunem să începem colectarea separată a deșeurilor textile”, spune Mircea Mălan. Nu se știe încă dacă textilele se vor ridica din poartă în poartă sau din puncte de colectare, pe modelul celor câteva sute de containere anume amplasate în Oradea.
Este clar însă că, indiferent ce „reglaje” se vor face, cea mai importantă regulă din salubritatea bihoreană va rămâne colectarea separată corectă a deșeurilor. Singura soluție pentru menținerea prețurilor la un nivel cât mai scăzut și, totodată, de protejare a naturii.
Care ar trebui să fie prioritățile Primăriei Oradea în anul 2024?
Ar fi cazul ca reabilitarea blocurilor din cartiere să ajungă pe lista de priorități. Nu doar centrul orașului trebuie dichisit.
Veronica Toth
Sper să se ia în considerare lărgirea la patru benzi a străzii Matei Corvin, sub podul de lângă Ștefan cel Mare, unde e prăpăd.
Lucian Lung
Semafoare inteligente, corelate pe arterele principale pentru un flux verde. S-ar putea să fie mai ieftine decât tunelurile.
Norbert Tirica
Se bagă prea mulți bani în infrastructura pentru mașini, dar dacă s-ar investi în piste pentru bicicliști, ar dispărea din aglomerație.
Darius Berghe
Podgoria ar trebui să fie o prioritate. Are nevoie de asfaltarea drumurilor, pichet de pompieri, piață de legume, locuri de joacă.
Sattola Nik
Locurile de joacă pentru copii din tot orașul sunt jalnice și periculoase. Trebuie acordată mai multă importanță în reamenajarea lor.
Aliz Matza