Anul trecut, Oradea a plătit Administraţiei Fondului de Mediu o penalizare de peste 300.000 de lei pentru că în 2016 nu şi-a îndeplinit ţintele de colectare selectivă, ce prevedeau că municipiul trebuie să reducă cu 15% cantitatea de gunoaie aruncată la halda oraşului. În 2017, ţinta a crescut la 25%, iar Oradea va avea şi mai mult de plată!

Conform estimărilor Primăriei, amenda din acest an va fi de aproape 550.000 de lei, bani cu care, dacă nu trebuia să-i trimită la Bucureşti, municipalitatea ar fi putut, de pildă, să îmbunătăţească sistemul local de salubrizare. Pentru ca situaţia să nu se repete şi în 2018, oficialii Primăriei caută soluţii de îmbunătăţire.

Reguli schimbate

Anunţul privind penalizarea pe care Oradea o va plăti către Administraţia Fondului de Mediu a fost făcut săptămâna trecută de către directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea. "În acest an, suma pe care trebuie să o plătim la Fondul de Mediu s-a cam dublat, undeva la 549.000 lei, faţă de cea de anul trecut (n.r. - 310.000 lei). Asta şi ca urmare a faptului că în timpul meciului se schimbă regulile", a explicat Ghitea, referindu-se la OUG 48/2017, dată în vara anului trecut, prin care a crescut ţinta de reducere a cantităţilor de deşeuri pentru toate oraşele din ţară, de la 15% la 25%.

Oradea ar fi trebuit ca în 2017 să trimită la halda din Episcopia cu 25% mai puţine gunoaie decât în anul precedent, adică să crească semnificativ rata de reciclare. Aceste obiective anuale sunt impuse pentru că, aşa cum se ştie, România şi-a asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană că, asemenea vechilor state membre, va recicla până în 2020 jumătate din cantitatea de gunoi produsă.

La anul, şi mai şi!

Chiar dacă Oradea a reciclat în 2017 mai multe deşeuri decât în 2016, mai precis aproape o cincime din totalul gunoaielor aruncate, n-a fost destul pentru ca oraşul să scape de penalizări. "Există o evoluţie, într-adevăr. Dar nu este suficientă, nici în rândul cetăţenilor, nici în rândul agenţilor economici", a spus Ghitea.

Pentru fiecare tonă de deşeuri, care depăşeşte 85% din cantitatea aruncată în anul precedent, oraşul trebuie să plătească acum 50 de lei. Oradea a depăşit obiectivul cu aproape 11.000 tone, aşa că suma este semnificativă.

"Acum plătim 50 de lei pe tonă nerealizată, dar de la anul vom plăti 100 de lei. Şi pentru 2018 procentul a crescut la 35%, iar anul viitor va fi la 45%", a atenţionat Ghitea, arătând că în acest fel oraşul va plăti tot mai mult dacă nu vor fi implementate măsuri pentru creşterea ratei de reciclare. În ritmul actual, în 2019 Oradea ar putea ajunge să plătească AFM nu mai puţin de 900.000 lei!

Se caută soluţii

Tocmai pentru ca oraşul să îşi respecte obligaţiile, anul trecut Primăria a cerut ajutorul Zero Waste, o reţea de municipalităţi care au ambiţia să nu mai arunce niciun kilogram de gunoi. Specialişti italieni au venit aici pentru a identifica cele mai bune soluţii în vederea colectării selective a deşeurilor.

Deocamdată, însă, nu s-a produs niciun rezultat. Italienii au propus un proiect pilot de colectare pe cinci fracţii de deşeuri - PET-uri, sticle, hârtii şi cartoane, resturi biodegradabile şi deşeuri menajere -, ceea ce ar fi presupus ca în fiecare locuinţă să existe cinci coşuri de gunoi, iar operatorul de salubritate, RER Vest, să instituie cinci trasee distincte pentru colectare, desigur, fiecare cu utilaje dedicate.

"Am ajuns la concluzia că nu e cea mai potrivită măsură pentru Oradea în acest moment", spune viceprimarul Florin Birta. Drept urmare, alături de reprezentanţii RER şi ai Eco Bihor, edilii caută soluţia cea mai potrivită pentru oraş. "În maximum două luni, vom avea noi propuneri", estimează Birta.

Aşadar, rămâne de văzut ce "reformă" se va face în colectarea deşeurilor. Cert e că trebuie făcut mai mult, iar orădenii trebuie să înţeleagă că, dacă nu reciclează, gunoaiele îi vor "arde" tot mai tare...