Cine face performanţă are parte. Cam aşa s-ar traduce noua decizie a Senatului Universităţii din Oradea, care a aprobat acordarea unor sporuri salariale pentru acele cadre didactice care contribuie la imaginea instituţiei din punct de vedere al performanţei.

Astfel, potrivit rectorului Cornel Antal, redactorii şefi ai revistelor cotate ISI vor primi lunar în plus un spor de 25% din salariul de bază, în timp ce cei ai revistelor B+, adică ultima treaptă spre cotarea internaţională ISI, 10%. Tot 25% vor primi şi conducătorii de doctorat. "Dacă unii profesori care îndeplineau condiţiile de conducători de doctorat au stat pe gânduri, acum au un motiv în plus", a declarat Antal.

Bani în plus la salariu vor primi şi autorii brevetelor de invenţie. "Pentru fiecare brevet se vor acorda 4.000 de lei", a precizat rectorul. Până acum, primeau câte 2.000 de lei doar autorii de brevete care îşi achitau singuri taxele de brevetare, în timp ce din acest an universitar toţi inventatorii vor primi bani.

De asemenea, Senatul a mai luat o decizie financiară, de data aceasta privind doctoranzii Universităţii: facultăţile cu surplus financiar au posibilitatea de a-şi scuti doctoranzii de taxa de şcolarizare. "Facultăţi cu surplus financiar înseamnă acele facultăţi care din veniturile alocate îşi pot plăti integral normele de bază", a precizat Antal.

Astfel de facultăţi sunt Ştiinţe Economice, Ştiinţe Socio-Umane, Arhitectură şi Construcţii, Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Juridice, Muzică, Litere, Ştiinţe Politice, Protecţia Mediului şi Teologie Ortodoxă.