Curtea Constituţională a României a decis marţi că majorarea salariilor bugetarilor din administraţiile locale şi din consiliile judeţene este constituțională, după ce a analizat o sesizare făcută de USR privind această lege adoptată anul trecut.

Potrivit site-ului Romania.europalibera.org, judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea de neconstituționalitate privind legea care majorează salariile aleşilor locali, care a fost depusă în octombrie anul trecut de USR şi Forţa Dreptei.

Actul normativ prevede că salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, față de 2.080, atât cât era acest salariu minim în 2019.

Verdictul CCR a fost amânat de mai multe ori pe parcursul ultimelor luni.

„În aceste condiţii, consecinţa soluţiei adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Prin urmare, legea declarată constituţională e înaintată preşedintelui României, care urmează apoi să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare", a spus preşedintele CCR Marian Enache pentru sursa citată.

După majorări, salariile primarilor din mariile municipii vor creşte cu până la 2.000 de lei brut, cele ale primarilor oraşelor mari vor creşte cu 1.300 de lei, iar cele ale edililor de comune cu 1.000 de lei.

Potrivit unui calcul făcut de Spotmedia.ro, președinții de consilii județene și primarii municipiilor reședință de județ ar primi cu 1.980 de lei mai mult (brut), iar vicepreședinții de consilii județene cu 1.760 de lei mai mult (brut). 

De asemenea, se majorează salariile președinților de consilii județene, vicepreședinților, precum și cele ale viceprimarilor. Mai mult, în baza acestei legi, bani mai mulţi vor primi și angajații din administraţiile locale, deoarece salariile acestora sunt stabilite în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean.

Legea inițiată de parlamentarii PSD, PNL și UDMR a fost adoptată pe 27 septembrie în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for dezional. Pe 5 octombrie 2022, USR a depus sesizare la Curtea Constituţională pe lege. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei.

Unul dintre motivele invocate în sesizarea USR se referea la neindicarea sursei de finanţare. Partidul a reamintit că judecătorii CCR au decis deja, când s-au pronunţat pe creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, creştere forţată de PSD şi PNL în luna iunie, că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fişei financiare de la Guvern şi fără stabilirea sursei de finanţare.

Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care preşedinte, miniştri, parlamentari și şefi ai unor instituţii precum Academia Română, Consiliul Concurenţei, AEP sau Curtea de Conturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!