Guvernul dezbate marți modificarea unei legi astfel încât primarii, viceprimarii, respectiv președinții și vicepreședinții de consilii județene din România să aibă salariile majorate cu până la 50% în cazul în care implementează proiecte cu fonduri europene. 

Există și în prezent un astfel de spor în vigoare, însă acesta este de 25%, iar autoritățile consideră că majorarea este necesară pentru a stimula șefii de consilii județene și primării să atragă fonduri europene, notează romania.europalibera.org.

Boloș: „Să ne plângem că se ia acest spor?”

Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, bihoreanul Marcel Boloș, a declarat la Digi24 că proiectul a fost inițiat de ministerul pe care-l conduce. „Aceste sporuri sunt ca să avem o resursă umană bine pregătită care e implicată în procesul de absorbție. Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor?”, a spus Boloș, la Digi24.

El a arătat totodată că majorarea va avea loc doar în primăriile au consiliile județene unde sunt încheiate contracte de finanțare. „Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor”, a mai spus Boloș. 

Potrivit proiectului Ordonanței de Guvern, majorările vor putea fi aplicate în cazul demnitarilor care implementează astfel de proiecte „în limita bugetului aprobat cu această destinație”.

În prezent, sporul pe care șefii de instituții publice care implementează proiecte europene este de 25%, în condițiile în care personalul din consilii județene și primării poate primi o majorare de până la 50%. Oficialii români au considerat că această situație este inechitabilă pentru șefii instituțiilor, adică a primăriilor și consiliilor județene.

A lucra cu... spor

Potrivit Europa Liberă, în România, primarii orașelor cu peste 100.000 de locuitori câștigă lunar un salariu de bază de 15.600 de lei brut, în timp ce edilii orașelor cu un număr de cetățeni între 50.000 de locuitori și 10.000 câștigă 14.560 lei brut. Un primar de comună ajunge să câștige în fiecare lună între 8.400 de lei brut și 12.500 brut, în funcție de numărul de cetățeni pe care le are localitatea pe care o conduce.

În nota de fundamentare a ordonanței se menționează că majorările sunt necesare pentru că „stimularea financiară a personalului este o măsură recunoscută pentru atragerea şi menţinerea specialiştilor în implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile.”

„Asigurarea capacităţii administrative a beneficiarilor de fonduri europene de la nivelul consiliilor județene, primăriilor și consiliilor locale, sau din cadrul instituțiilor și serviciilor publice de interes local și județean din subordinea acestora, astfel încât proiectele pe care le gestionează să fie implementate corect și finalizate în termen este de o deosebita importanță”, se menționează în nota de fundamentare.

În același document se arată că proiectul are și scopul de a evita riscul ca „proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile să nu se finalizeze la termenul prevăzut”.

Textul Ordonanței de Guvern:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!