Cu o reputaţie istorică de buni comercianţi, evreii fac bani chiar şi când nu asta caută. Comunitatea Evreilor din Oradea s-a trezit, zilele trecute, cu 4.000 lei în plus în contul bancar, viraţi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, ca indemnizaţie de şomaj tehnic. Pentru că ştia că nu se ceruse această subvenţie pentru niciun angajat, preşedintele comunităţii, Felix Koppelmann, a anunţat Agenţia, iar funcţionarii au aflat că vinovaţi pentru încurcătură sunt cei care au şi mai mulţi bani, adică bancherii.

Pare greu de crezut, dar o bancă orădeană a reuşit "performanţa" să se încurce în conturi şi a înfiinţat pentru o firmă bihoreană un cont cu exact acelaşi număr ca al comunităţii.

Firma cu pricina ceruse subvenţia pentru şomaj tehnic, dar nu ştia că numărul de cont primit de la bancă şi transmis către AJOFM nu este "exclusiv". Până la urmă, firma îndreptăţită să primească subvenţia a încasat-o, după ce banca i-a înfiinţat un alt cont, de data aceasta cu adevărat unic.