Site-ul pressone.ro a dezvăluit, marţi, că europarlamentarul PSD Emilian Pavel împarte banii Parlamentului către diverşi prieteni şi colegi din PSD Bihor.

Pavel a declarat la Parlamentul European şapte contracte de prestări servicii, încheiate cu şase societăţi comerciale de consultanţă, respectiv cu o persoană fizică autorizată. Acestea sunt: Constanţa Nina Donescu PFA, SC Impala Consult SRL, SC Key Consult SRL, Real Politics Consulting PR SRL, Sabău Popa Consulting SRL, Uptop Business Group SRL şi Zwo Consult SRL.

Consultanţă de la prieteni

Din cele şase firme, patru aparţin unor bihoreni. Excepţie fac Real Politics Consulting PR, a cărei unic acţionar este Cătălina Ştefănescu („pupilă” a actualului lider al PSD Liviu Dragnea şi fost deputat PSD), şi Uptop Business Group, înregistrată tot în Bucureşti, avându-l ca patron pe un anume Bortas Dumitru Adrian.

Şocant este faptul că toate firmele din Bihor aparţin unor colegi de partid de-ai lui Pavel, fapt ce ridică serioase suspiciuni cu privire la veridicitatea tranzacţiilor financiare. Impala Consult, firmă cu obiect de activitate consultanţa în comunicare, îl are ca unic asociat şi administrator pe Szigeti-Pirtea Cosmin Alexandru, preşedintele TSD Beiuş şi consilier local în Beiuş. 

Key Consult este firma fostului consilier local din Oradea Adrian Negrea. Şi aceasta are ca obiect tot consultanţa în comunicare, chiar dacă Negrea este de meserie economist, ba chiar predă la Facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea.

Şi mai bătător la ochi este contractul de consultanţă încheiat cu firma Sabău Popa Consulting SRL, deţinută de directorul economic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, Liviu Sabău Popa (foto, primul din dreapta), şi de soţia acestuia, Claudia Diana Sabău Popa. Fost preşedinte al PSD Oradea, Liviu Sabău Popa este unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Emilian Pavel.

În fine, ultima firmă contractată de Pavel este Zwo Consult, care îl are ca unic asociat și administrator pe Andrei Valer Bențe, preşedintele executiv al TSD Bihor.

Spălare de bani?

Site-ul Parlamentului European, unde figurează toate aceste firme contractate de europarlamentar, nu prezintă şi sumele pe care societăţile le încasează. Potrivit reglementărilor Parlamentului European, suma maximă pe care un europarlamentar o poate achita lunar către toţi colaboratorii săi este de 24.164 euro, la nivelul anului 2017, iar prestatorii de servicii nu pot încasa lunar mai mult de 25% din valoarea sumei destinate asistenţilor, aşadar, în jur de 6.000 euro.

Unele dintre contracte sunt legate de comunicare. Ironia face, însă, că Pavel nici măcar nu excelează la acest capitol. Comunicatele transmise presei în numele său sunt trimise de către cabinetul lui parlamentar din Bruxelles, în contextul în care el are un cabinet și în Oradea, cu mai mulți angajați, care nu s-a remarcat prin mai nimic.

Utilizarea fondurilor europene într-un sistem croit parcă pentru a spăla bani în beneficiul partidului îmbracă aspecte penale, ce pot atrage atenţia procurorilor. De altfel, site-ul care a făcut dezvăluirea face trimitere la Articolul 43 al Statutului Parlamentului European, care prevede că sumele achitate asistenţilor şi colaboratorilor nu pot fi utilizate − nici direct, nici indirect − "pentru finanţarea contractelor încheiate cu grupuri politice ale Parlamentului European sau cu partide politice". Răspunsul primit de ziarul online de la Parlamentul European a fost, în schimb, unul evaziv. 

Press One scrie că i-a cerut şi lui Pavel să explice în ce constă toate aceste contracte, însă până la publicarea articolului, europarlamentarul n-a răspuns. Şi BIHOREANUL a încercat să-l sune miercuri pe Emilian Pavel, însă europarlamentarul avea telefonul închis.