Consilierii locali au aprobat joi, cu unanimitate de voturi, contractarea unei finanţări rambursabile, de la o bancă din România, în valoare de 27 milioane lei, bani destinaţi cofinanţărilor necesare mai multor lucrări din proiecte europene desfăşurate în acest an de municipalitate.

"Banca va fi stabilită prin licitaţie publică. Creditul a fost gândit în lei pentru o echilibrare a riscului valutar, având în vedere că multe dintre creditele municipalităţii sunt acum în euro. Un al doilea motiv a fost posibilitatea contractării unui credit de tip "revolving", care ne oferă posibilitatea, pe parcursul unui an, să folosim anumite sume, să le rambursăm şi apoi să le reutilizăm", a declarat pentru BIHOREANUL city managerul Eduard Florea.

Cea mai mare parte a sumei de 27 milioane lei va fi folosită pentru reabilitarea, modernizarea şi refacerea scuarurilor din Piaţa Unirii, mai exact 21 milioane lei. Restul banilor vor merge spre cofinanţarea mai multor proiecte de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe (zona Mareşal Averescu - 1,1 milioane lei, zona Ioşia Nord - 1,4 milioane lei, zona malul stâng al Crişului Repede - 1,4 milioane lei, zona Pod Sovata - 1,2 milioane lei şi zona Lacul Roşu-Sovata - 1,1 milioane lei).

Perioada de tragere a creditului este de 1 an (cu trageri şi rambursări multiple în funcţie de necesar), iar perioada de rambursare este de 9 ani.

În urmă cu doar o lună, Consiliul Local aproba contractarea unui credit în valoare de 23 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru cofinanţarea mai multor proiecte europene de importanţă în oraş, cum ar fi Aquaparkul Nymphaea, pasajele denivelate de la intrările în Oradea.

Potrivit calculelor municipalităţii, chiar şi cu contractarea noului credit de 27 milioane lei, gradul de îndatorare al municipiului Oradea va rămâne sub 30% din veniturile proprii, atingând un maxim estimat de 25,54% în 2016.

Citiţi şi "Cum va arăta Piaţa Unirii după reabilitare (FOTO)"