Ucraina se va reclădi cu banii oligarhilor ruși. Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a anunțat primul transfer al unor bani conficați de la un cetățean rus și care acum vor ajuta țara invadată de trupele lui Vladimir Putin.

„Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei”, a spus Merrick Garland, procurorul general al SUA, citat de ziare.com.

Banii au fost confiscați ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev (foto), în luna aprilie, iar acum vor fi cheltuiți „pentru a spriji poporul ucrainean”.

Malofeev este considerat un finanțator al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Washingtonul l-a acuzat de „încercarea de a se sustrage de la sancţiuni prin folosirea unor complici, pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa”.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a salutat transferul de 5,4 milioane de dolari, spunând că banii vor fi folosiți pentru reconstruirea Ucrainei.

„Toţi ucrainenii au suferit, într-un fel sau altul, de pe urma acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite”, a scris Kostin pe Twitter.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!