Traian Basescu s-a intalnit marti dupa-amiaza cu cel mai puternic om al planetei, Barack Obama. Discutia cu presedintele Statelor Unite a avut loc in Polonia la reuniunea liderilor din Europa de Est.

Barack Obama l-a intampinat pe Traian Basescu cu "prietene" dupa care au discutat despre securitatea statelor de la granita de est a NATO. De la Varsovia, liderul de la Casa Alba a anuntat ca Statele Unite vor investi un miliard de dolari pentru apararea frontierelor Aliantei.

"Ce faci, prietene? Ma bucur sa va revad. Sunteti bine?", i s-a adresat Obama presedintelui Romaniei. In replica, Traian Basescu i-a multumit pentru vizita in Romania a vicepresedintelui SUA Joe Biden. "Cu placere", a raspuns Obama.

Dupa aceasta scurta discutie cordiala dintre Traian Basescu si Barack Obama, presedintele american a discutat cu liderii statelor est-europene despre masurile care ar trebui luate rapid, pe fondul crizei ruso-ucrainene. Obama si-a asigurat aliatii ca Statele Unite garanteaza securitatea statelor NATO din apropierea Marii Negre si a Marii Baltice.

"Angajamentul nostru in securitatea Poloniei si in cea a aliatilor nostri din Europa Centrala si de Est este un element esential al propriei noastre securitati si este sacrosanct", a spus Obama. Presedintele american si-a propus sa cheltuiasca un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forte americane - terestre, aeriene si navale - in Europa de Est. Proiectul sau trebuie insa sa aiba si girul Congresului.

"Ne vom extinde exercitiile si antrenamentele comune alaturi de aliatii nostri pentru a spori gradul de pregatire a fortelor noastre. De asemenea, vom consolida parteneriatele cu tari prietene precum Ucraina, Moldova si Georgia", a mai promis Obama. In acelasi timp, el a cerut statelor NATO, inclusiv Romaniei, sa aloce mai multi bani pentru inzestrarea armatei, in contextul evenimentelor din Ucraina.