Preşedintele american a ameninţat, duminică, într-un discurs pe care l-a ţinut în Biroul Oval că, în urma atacului terorist din California, Statele Unite ale Americii va distruge Statul Islamic.

Şeful statului a încercat să liniştească o opinie publică americană tot mai îngrijorată în legătură cu lupta împotriva jihadismului, care până nu demult părea să se poarte în străinătate. Aceste declaraţii nu au reuşit să-i calmeze pe criticii săi republicani, care-l acuză de mult timp că subestimează puterea militanţilor.

Pe un ton măsurat, el şi-a folosit cele 14 minute ale intervenţiei televizate pe postul naţional, pentru a trasa, cu atenţie, o linie între ceea ce va face şi ce nu va face. Obama s-a angajat, de exemplu, să-i "vâneze pe conspiratorii terorişti" oriunde s-ar afla. Însă "nu trebuie să ne lăsăm atraşi din nou într-un război terestru îndelungat şi costisitor în Irak şi Siria", a subliniat Obama, potrivit digi24.ro.

Discursul lui Obama vine la patru zile după ce Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, născut în Statele Unite, şi soţia sa pakistaneză Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, au deschis focul în timpul unei petreceri a unor funcţionari publici la San Bernardino, în California, omorând 14 oameni. Cuplul a fost ucis câteva ore mai târziu într-un schimb de focuri cu poliţia.

El a condamnat atacul drept "un act terorist menit să omoare oameni nevinovaţi". Dar, în opinia sa, drama de la San Bernardino a arătat că "ameninţarea teroristă a evoluat într-o nouă fază", în contextul în care SI a folosit Internetul pentru a "otrăvi minţile" unor potenţiali atacatori.

Preşedintele american a făcut totodată o legătură între securitatea naţională şi necesitatea unui control asupra armelor de foc în urma acestui ultim atac armat în masă.