Bihorenii n-ar trebui să aibă probleme prea mari, în cazul în care primăvara va fi una ploioasă.

Un control al Adminsitraţiei Bazinale de Apă Crişuri la cele mai importante baraje din bazin arată că toate construcţiile respectă normele de siguranţă, semn că îi vor putea feri pe localnici de inundaţii.

Inspecţia în teren a avut loc săptămâna aceasta, comisia de control fiind formată din specialişti din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură (DAPP), din mediul universitar (Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti), din rândul experţilor autorizaţi, din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române", din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă Crişuri, din cadrul S.C. Hidroelectrica S.A.şi din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Bihor, Arad, Cluj şi Hunedoara.

În total, au fost verificate opt baraje încadrate în categoriile de importanţă A şi B, din care cinci din Bihor: Priza de apă Oradea şi barajele Suplacu de Barcău, Lugaşu, Tileagd şi Leşu. La fiecare, pe lângă situaţia avizelor şi a autorizaţiilor, comisia a verificat condiţiile de exploatare, starea construcţiei şi starea echipamentelor electro-hidro-mecanice.

"În urma verificărilor, s-a constatat că, indiferent de anul punerii în funcţiune, toate barajele respectă normele de siguranţă. Mai mult decât atât, vă amintesc că, în primăvara anului trecut, deşi se afla în perioada de umplere, barajul de la Suplacu de Barcău s-a comportat foarte bine, ferind astfel de inundaţii toate localităţile din aval", a precizat Pasztor Sándor, director tehnic A.B.A Crişuri.

În total, în bazinul hidrogrtafic Crişuri există 148 de baraje încadrate în patru categorii de importanţă, A, B, C şi D.