Administraţia Bazinală Ape Crişuri a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că viiturile cauzate de creşterea debitului Barcăului au fost atenuate prin barajul de la Suplacu de Barcău, inaugurat săptămâna trecută.

Între 1 şi 6 decembrie, debitul Barcăului în Marca, Balc, Marghita şi Sălard a crescut. Cea mai periculoasă situaţie a fost în Marca, unde în mod normal debitul este de 4,30 metri cubi pe secundă, iar în mai puţin de şase ore a crescut la 48,5 mc/s.

"Viitura din localitatea Marca a fost însă atenuată de acumularea de la Suplacu de Barcău prin preluarea unui volum de aproximativ 5 milioane de metri cubi de apă. Astfel, debitul cu care s-a evacuat apa din acumulare a scăzut de la 48,5 mc/s la 30 mc/s", a spus Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri. În aceste condiţii s-a evitat producerea de viituri în localităţile din aval, şi anume Balc, Marghita şi Sălard, iar conducerea ABA consideră că barajul şi-a meritat banii.

La ora actuală, debitele sunt în scădere şi indică 8,30 mc/s la Marca, 22,7 mc/s la Balc, 33,2 mc/s la Marghita şi 47mc/s la Sălard.

Totodată, comunicatul de presă informează că barajul n-a acumulat numai apă, ci şi o cantitate însemnată de pet-uri. 30 de angajaţi ai administraţiei au strâns peste 6 metri cubi de pet-uri din acumulare până acum, şi muncesc în continuare.

Barajul de la Suplacu de Barcău este amplasat la circa 400 m amonte de drumul naţional DN 19B, între localităţile Suplacu de Barcău şi Porţ. Construcţia a fost inaugurată săptămâna trecută, lucrările fiind demarate încă din 2002. Barajul, întins pe 1.725 de metri, de 11 metri înălţime şi 6 lăţime, a fost realizat de firma orădeană Repcon şi a costat circa 36 de milioane de euro.

Banii necesari amenajării acestei lucrări complexe au fost asiguraţi de la bugetul de stat, dar şi din fondurile Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.