Lucrările la barajul de acumulare situat la aproximativ 440 de metri de DN19 B, între localităţile Suplacu de Barcău şi Porţ, au demarat în anul 2002, investiţia necesară finalizării acumulării fiind de aproximativ 36 milioane de euro.

Barajul, întins pe 1.725 de metri, de 11 metri înălţime şi 6 lăţime, a fost inaugurat luni de către Pasztor Sandor, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri (ABA), în prezenţa lui Kothai Laszlo, directorul general al Autorităţii de Managment al Apei din Ungaria, Dan Carlan, împuternicitul Guvernului României în cadrul Comisiei hidrotehnice româno-ungare, Anna Peter, secretarul Comisiei hidrotehnice româno-ungare, David Csaba, director general "Apele Române", Kiling Istvan, împuternicitul Guvernului Ungariei în cadrul Comisiei hidrotehnice româno-ungare, şi Domahidy Laszlo, secretarul respectivei comisii.

De asemenea, la momentul inaugural au participat şi reprezentanţii firmei care a executat lucrarea, Repcon Oradea, între care directorul general Mircea Nistreanu şi adjunctul Liviu Crăciun.

Baraj anti-inundaţii

"Lucrările hidrotehnice prevăzute pe baraj sunt amplasate pe sectorul cuprins între frontiera cu Republica Ungară şi localitatea Nuşfalău, judeţul Sălaj, pe următoarele tronsoane: frontiera - localitatea Sălard, polder Sălard - zona localităţii Marca şi Nuşfalău şi pe afluenţi, Valea Sânicolau, Valea Bistra, Valea Înot, Valea Borumlaca şi Valea Frumoasa, localitatea Sfărnaş, zona oraşului Marghita şi localitatea Ciutelec şi zona localităţii Suplacu de Barcău", se arată într-o informare trimisă de reprezentanţii ABA Crişuri.

Unul dintre scopurile amenajării acumulării de apă este acela de a reduce pericolul de inundaţii în aval, prin atenuarea debitelor maxime în caz de viituri. Totodată, potrivit ABA Crişuri, barajul va asigura suplimentarea debitelor de apă potabilă şi industrială pentru oraşul Marghita şi va asigura prelevarea debitelor pentru alimentarea cu apă potabilă în sisteme centralizate a localităţilor rurale aparţinând de comunele Suplacu de Barcău, Balc, Abram şi Abrămuţ. Astfel că, în total, 23 de localităţi vor beneficia de facilităţile oferite de acumularea permanentă.

Barajul de la Suplacu de Barcău, care are un volum de maxim 15 milioane de metri cubi de apă şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 230 de hectare, are şi un caracter transfrontalier, deoarece împiedică inundarea zonei de graniţă cu Ungaria.

Banii necesari amenajării acestei lucrări complexe au fost asiguraţi de la bugetul de stat, dar şi din fondurile Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.