Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?

Printre diversele explicaţii se numără şi cea a fetei neglijată de mamă. Dacă în copilărie fata este neglijată sau tratată rece de către mamă ea învaţă că lumea este un loc dur, nesigur, şi că trebuie să fie mereu în gardă. Pe de altă parte un copil lângă care părintele este mereu alături la nevoie şi care este copleşit de atenţie învaţă că lumea înconjurătoare este un loc sigur în care poate păşi fără teamă. O femeie care a fost crescută de o mamă indisponibilă şi rece din punct de vedere emoţional va fi atrasă de ceea ce cunoaşte: o persoană la fel de rece şi indisponibilă emoţional. Cufundarea în familiar e dictată de nevoia de siguranţă. Femeia cunoaşte tiparul personalităţii respective din copilărie şi îi este mai uşor să se adapteze dacă-l întâlneşte în partenerul de viaţă sau într-un bărbat cu care începe o relaţie.

O altă cauză direct legată de modul în care mama s-a comportat în copilărie cu femeia acum adultă este cea care dictează că ultima închide ochii la modul în care este tratată. Neavând un termen de comparaţie decât cel oferit de mamă şi experimentat îndelung în copilărie, femeia adultă se acomodează rapid unui bărbat abuziv care o tratează în acelaşi fel.

Comportamentul indiferent şi/sau abuziv al partenerului este singura realitate pe care femeia o cunoaşte. În plus, fetele crescute de mame reci cu trăsături narcisiste sunt obişnuite să fie acuzate în permanenţă şi să creadă că vina le aparţine în totalitate. Narcisiştii sunt experţi în a blama pe alţii pentru greşelile lor aşa că, la maturitate, fetiţa astfel abuzată ajunge să nu mai aibă încredere în ceea ce-i dictează intuiţia şi preia orice greşeală a partenerului prin prisma celei vinovate. Când eşti învăţată de mică faptul că ceea ce spui, vrei, crezi sau gândeşti nu contează, la maturitate acest mod de gândire rămâne intact şi dă naştere la sentimente de inferioritate şi vinovăţie.

Dat fiind temperamentul dur sau exploziv al partenerului abuziv de care se simt atrase astfel de femei, acesta este de cele mai multe ori considerat ca fiind un semn al pasiunii mai degrabă decât unul de abuz emoţional. "Aşa este el - mai aprins." Conflictul, certurile, ordinele verbale răstite, abuzul fizic şi emoţional sunt acceptate deoarece sunt considerate a fi preţul iubirii. O fetiţă crescută de o mamă lipsită de empatie sau chiar narcisită va învăţa de mică faptul că orice semn de afecţiune are un preţ şi că trebuie să lupte pentru emoţiile pozitive ale mamei, luându-le pe cele negative ca fiind "normalul" - felul mamei de a fi.

Un ultim motiv pentru care unele femei preferă parteneri nepotriviţi în detrimentul celor care se poartă oarecum "cavalereşte" stă în faptul că le lipseşte ideea concretă a ceea ce înseamnă o relaţie normală. Abuzul fiind tot ceea ce cunosc din copilărie, atunci când dau peste un bărbat la fel de abuziv şi rece îl consideră ca fiind potrivit pentru ele deoarece îl raportează la singurul tip de conexiune interumană cu care au fost obişnuite. În plus, căutând în mod constant afecţiunea mamei în copilărie şi adolescenţă şi neprimind-o decât rar, nu doar că nu are un caz concret de comparaţie cu ceea ce înseamnă iubirea reciprocă dintre două persoane, dar e convinsă că ceea ce a experimentat cu mama ei constituie arhetipul "dragostei". Arhetip pe care-şi mulează ulterior conceptul despre bărbatul perfect.

Lipsa afecţiunii şi a validării din partea mamelor a dus multe femei pe drumul spre relaţii cu bărbaţi reci din punct de vedere emoţional, sarcastici, ironici, violenţi chiar. Detaşarea de aceştia este extrem de grea, chiar şi în imediata proximitate a unui alt pretendent care e politicos, răbdător, romantic, tandru şi înţelegător. Chiar dacă logica le dictează că ultimul ar fi mai potrivit pentru ele, din pricina trecutului lor optează tot pentru iubitul, amantul sau soţul abuziv. Bărbatul rău, rebel, inabordabil, necioplit şi cu puţine calităţi va câştiga întotdeauna în aceste cazuri.