În organizare a Asociaţiei Sportive Pinochio Oradea, sâmbătă s-au desfăşurat la Sala de jocuri sportive a Universităţii Oradea întrecerile celei de-a X-a ediţii a Turneului internaţional de baschet în fotoliu rulant "Maria".

L-a start s-au adunat patru echipe, ASP Oradea (în echipament negru), Samsun BE Sport Club (Turcia), Karsluhe MW (Germania) şi Torekves SE Budapesta.

Competiţia s-a desfăşurat în sistem eliminatoriu, în semifinale, după ce turcii de Samsun i-a învins clar cu 81-29 pe nemţii de la Karsluhe, a venit rândul orădenilor de la ASP să obţină o victorie categorică, cu 84-12, în faţa maghiarilor de la Torekves SE Budapesta.

În finala mică, Karsluhe MW s-a impus apoi cu scorul de 24-20 în faţa maghiarilor de la Torekves SE, pentru ca în finala mare, ASP Oradea să se confrunte cu turcii de la Samsun BE Sport Club.

Echipa turcă a reuşit să se impună, cu scorul de 59-44 şi să intre astfel în posesia trofeului pus în joc. Totuşi pentru echipa orădeană, care are în componenţă doar doi sportivi români (un orădean şi un arădean), restul fiind polonezi, locul II obţinut rămâne unul dinte cele mai bune rezultate obţinute la acest turneu, care este cea mai importantă competiţie de baschet adaptat din România, până în prezent echipa orădeană nereuşind să-şi adjudece vreo ediţie.

La final s-au oferit şi premii speciale, cel mai bun jucător fiind desemnat un sportiv de la echipa turcă, coşgeterul - K. Bandura de la ASP Oradea, iar MVP-ul - A. Murat, de la Samsun.

De precizat că meciul echipei orădene ASP cu Torekves SE Budapesta a fost transmis în direct de TVR 3, iar în premieră pentru o asemenea competiţie, s-a oficiat cu trei arbitrii. Un oaspete de seamă printre arbitri a fost şi turcul E. Artalan, care este arbitru IWBF (arbitru internaţional de baschet în fotoliu rulant).

"A fost cel mai puternic turneu organizat de ASP Oradea, având în vedere valoarea echipelor participante. Pentru prima dată în România a venit o echipă din Germania şi una din Turcia la o competiţie de baschet în fotoliu rulant", a declarat Viorel Carţiş, preşedintele Asociaţiei Sportive Pinochio Oradea.