După un joc foarte bun al ambelor echipe, baschetbaliştii orădeni au pierdut, joi seară, meciul cinci al finalei Ligii Naţionale cu Asesoft Ploieşti, cu scorul 100-94. A fost pentru prima oară, în ultimii şase ani, când campioana României s-a decis în meciul cinci.

În timp ce ploieştenii au luat titlul naţional pentru a zecea oară, CSM Oradea a devenit, în premieră, vicecampioana naţională. Orădenii au pierdut meciul în ultimele două minute de joc, după ce toate sferturile au fost echilibrate.

Antrenorul orădenilor, Cristian Achim, a început meciul cu Denison, Subotic, T. Nicoară, W. Franklin și D. Dillon. Primele 10 minute ale partidei s-au încheiat la egalitate, 28-28, sfertul al doilea s-a terminat cu scorul 48-47 pentru orădeni, iar cel de-al treilea tot la un punct diferenţă, 70-69, de data aceasta pentru ploieşteni.

Ba mai mult, în sfertul doi, după o aruncare de trei puncte a shooter-ului Radovan Markovic, Oradea a condus Ploieştiul la o diferenţă de şase puncte, scor 39-45. Elevii lui Vladimir Arnautovic au recuperat, însă, destul de rapid.

Cu mici excepţii, meciul a fost cât se poate de echilibrat, între cele două echipe fiind diferenţe mici, între două şi patru puncte. Un semn rău pentru orădeni a fost în sfertul trei, când pivotul Bogdan Ţîbîrnă a adunat cinci greşeli personale şi a fost eliminat, iar celălalt uriaş al echipei, Sean Denison, avea la rându-i trei greşeli adunate. De altfel, până la finalul meciului, şi canadianul Denison a părăsit terenul, dar şi sârbul Markovic.

În prima parte a sfertului 4, cele două echipe au mers cap la cap, egalându-se continuu. Cu câteva minute înainte de final, însă, orădenii s-au pierdut şi au ajuns să fie conduşi chiar şi la 9 puncte diferenţă, scor 97-88. Meciul s-a încheiat cu scorul 100-94, ploieştenii bucurându-se, astfel, acasă de cucerirea titlului cu numărul zece, în faţa unui public de 4.500 de persoane.

Cel mai bun marcator din rândul ploieştenilor a fost Alhaji Mohamed, cu 27 de puncte înscrise, în timp ce pentru orădeni cele mai multe puncte, 21 la număr, le-a marcat Radovan Markovic.

Tehnicianul orădean, Cristian Achim, şi-a felicitat echipa, după meci, în direct la Digi Sport. "Au fost nişte meciuri deosebite, vreau să felicit ambele echipe pentru baschetul practicat. Felicit Asesoft şi îi felicit pe băieţii mei, o echipă la fel de bună", a declarat Achim. Întrebat dacă va păstra acelaşi nucleu de jucători, tehnicianul a spus că echipa orădeană este, în general, una care încearcă să-şi păstreze nucleul. "Vom vedea ce va fi. Este clar că de-abia ni s-a deschis apetitul", a spus Achim.

De cealaltă parte, antrenorul Asesoft, Vladimir Arnautovic, după ce şi-a felicitat, firesc, elevii, a precizat că meciul n-a fost unul uşor. "Oradea este o echipă foarte bună, a jucat foarte bine azi, n-am reuşit să ne desprindem. S-au marcat multe puncte, ceea ce nu e obişnuit. Mă aşteptam să greşească mai mult, probabil şi ei se aşteptau ca noi să greşim. A fost un meci de calitate. Am câştigat, am fost un pic mai buni, asta e", a declarat tehnicianul ploieştenilor, în timp ce în jurul său echipa jubila cu trofeul în braţe.

Chestionaţi, şi jucătorii CSM-ului au arătat că îşi recunosc valoarea. "Am demonstrat că merităm să fim aici. (...) În ultimele cinci minute au fost mai lucizi ca noi", a spus orădeanul Titus Nicoară, precizând şi că ploieştenii au fost avantajaţi de experienţă şi de valoarea individuală a unor jucători.

Daniel Popescu a spus la rândul său că Oradea a dat o replică pe măsură Asesoftului, Bogdan Ţîbîrnă că echipa orădeană a dat totul, iar jucătorii nu au de ce să fie supăraţi. "A fost un sezon bun şi trebuie să fim mulţumiţi", a spus pivotul.

Baschetbaliştii orădeni se vor întâlni vineri cu suporterii la Arena Antonio Alexe, de la ora 18.45, pentru a sărbători titlul de vicecampioni.


CSU Asesoft Ploieşti - CSM Oradea 100 - 94 (28 - 28, 19 - 20, 23 - 21, 30 - 25)
Sala: Olimpia Ploieşti
Spectatori: 3000

Arbitri: Marius Ciulin, Laurenţiu Grigoraş şi Bogdan Podar

Comisar FRB: Ion Olaru

Marcatori CSU Asesoft: Alhajji Mohammed 27 puncte, Gerald Raymond Lee 25, Cătălin Burlacu 15, Jermaine Jonte Flowers 11, Ante Krapic 11, Filip Adamovic 6 şi Bojan Popovic 5 puncte.

Marcatori CSM Oradea: Radovan Markovic 21 puncte, Wiliam Edward Franklin 15, Daniel James Dillon 14, Vujadin Subotic 13, Titus Nicoară 13, Sean Morgan Denison 11 şi Reinar Hallik 7 puncte.

Echipa orădeană, CSM, care a devenit în premieră vicecampioană naţională i-a avut în componenţă pe jucătorii: Radovan Markovic, Radu Rareş Paşca, Daniel Popescu, Sergiu Pop, Horia Hora, Daniel James Dillon, Vujadin Subotic, Titus Nicoară, Sean Morgan Denison, Bogdan Ţîbîrnă, Reinar Hallik, Wiliam Edward Franklin, Zarko Comagic şi Andrei Ciordaş. Antrenor principal: Cristan Achim. Antrenor secund: Călin Pop. Manager: Şerban Sere.