Baschetul feminin orădean trăieşte prin jucătoarele descoperite şi formate la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Fără a se putea lăuda cu performanţele băieţilor de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", care deţin titluri naţionale la aproape toate categoriile de vârstă, echipa de fete de la Eminescu continuă să alimenteze prim-divizionara CSM Oradea, jucătoare fără de care aceasta practic nu ar exista.

Piramida echipelor de la colegiul orădean are la bază echipa Under 14 ani, antrenor Suzana Gabriela Onaca, care se află la prima participare într-un campionat naţional cu etape regulate.

Onaca a anunţat luni, în conferinţă de presă la Direcţia Judeţeană de Sport, că debutul care a avut loc duminică a însemnat şi prima victorie pentru tinerele junioare orădence, care au învins la o diferenţă de 20 de puncte echipa timişoreană Sport Star, scor 59-39. O victorie categorică realizată de Şerb 19 puncte, Rus 10, Anghel 8, Dimoftea 8, Peter 6, Sala 4, Pantea 4, Fodor, Sava, Galea, Ciordaş.

Turneu internaţional la Salonta

Suzana Onaca a precizat că imediat după prima etapă campionatul naţional s-a întrerupt, motiv pentru care echipa orădeană va participa în perioada 13-14 noiembrie la un turneu internaţional găzduit de municipiul Salonta.

Vor lua parte două echipe din Ungaria, CN Mihai Eminescu şi Şcoala Generală Arany Janos din Salonta, ocazie cu care Salonta revine în circuitul baschetbalistic feminin bihorean, altădată protagonistă a primei ligi baschetbalistice.

Suzana Gabriela Onaca, preşedintele AJB Bihor

Pe de altă parte, tot luni, reprezentanţii DJS au afirmat că cele şase cluburi şi asociaţii sportive cu secţii de baschet din Bihor s-au întrunit pentru a alege noul preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Baschet Bihor (AJB).

Opţiunea delegaţilor s-a îndreptat tocmai spre antrenoarea de la CN Mihai Eminescu, Suzana Gabriela Onaca, fostă jucătoare de bază o lungă perioadă de timp la actuala CSM Oradea.

Pentru următorii 4 ani, Suzana va conduce destinele baschetului bihorean, ţelul ei fiind să găsească terenul propice pentru a răspândi baschetul şi mai mult în judeţ. Dacă despre un viitor campionat judeţean nu se poate vorbi încă, întrecerile rezervate şcolilor generale şi liceelor se vor bucura de o mai mare atenţie din partea noii conduceri a AJB Bihor.

Deocamdată în Bihor sunt legitimate în jur de 90 de baschetbaliste, obiectivul Suzanei Gabriela Onaca fiind de a creşte numărul secţiilor de baschet şi implicit al numărului de practicanţi în formă organizată.