"În judeţul Bihor, dintre cei 52.756 de pensionari, 32,9% sunt pensionaţi de invaliditate", a declarat preşedintele Traian Băsescu joi, în prima conferinţă de presă susţinută după aproape un an, la Palatul Cotroceni. "Dacă acest procentaj ar fi fost relativ unitar, am fi spus că e o caracteristică a sistemului. Am fi spus că românii sunt mult mai bolnavi decât cetăţenii altor ţări", a afirmat preşedintele.

El a dat şi alte exemple ale unor judeţe din ţară, dar unde procentul nu este atât de ridicat ca la noi, precum Mehedinţi, unde "invalizii" reprezintă 13,6% din numărul pensionarilor, sau în sectorul 1, unde sunt 13,1%. "Acest procent de 32% ne arată că ceva nu e în regulă în Bihor. Mai ales că sunt sate întregi în care în proporţie de 100% bărbaţii beneficiază de pensii de invaliditate", a spus el.

Şeful statului a mai afirmat că mai sunt judeţe în care numărul pensionarilor de invaliditate este foarte mare. "În mod categoric aici e ceva în neregulă", a afirmat Băsescu, adăugând că va cere Ministerului Muncii să reglementeze aceste situaţii, până la sfârşitul anului, pentru că nu este normal să se plătească din bugetul de stat "înţelegeri între medici şi pacienţi", în urma cărora oamenii "invalizi" în România sunt apţi să muncească în ţări precum Spania sau Italia.

Contactat de BIHOREANUL, prefectul Gavrilă Ghilea a afirmat că era în cunoştinţă de cauză despre fenomen şi că acesta este ştiut şi de Guvern: "Ştiam de această situaţie şi chiar noi am transmis informare la Bucureşti. Au fost oameni care au venit la mine şi mi-au spus "Domnule prefect, faceţi ceva pentru că sunt pensionari de boală care lucrează în străinătate"", a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Gavrilă Ghilea anunţă controale la dosarele celor care au intrat în pensie de boală. "Avem în vedere verificări ale dosarelor de pensie pentru că este aberant ca bihorenii care sunt cu pensionari adevăraţi şi au ieşit la pensie la limită de vârstă după ce au plătit impozite o viaţă întreagă nu-şi pot primi pensia din cauza unor bolnavi închipuiţi", a mai spus Gavrilă Ghilea.

Băsescu a făcut referire la judeţul nostru în contextul în care a explicat motivul pentru care a propus reducerea cu 15% a veniturilor pensionarilor. El a menţionat că în România, în ultimii 2, 3 ani s-a produs o creştere explozivă a numărul pensionarilor pe caz de boală, în prezent numărul acestora ridicându-se la 906.000.