Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, urmând ca taxa să intre în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit noii legi, adoptată pe 15 decembrie de Camera Deputaţilor, taxa de mediu scade cu până la 25% faţă de variantele anterioare pentru autovehiculele nou înmatriculate în ţară, astfel că cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei. Legea îi "loveşte" însă pe cei care şi-au înmatriculat maşinile înainte de 1 ianuarie 2007: taxa este obligatorie şi pentru acestea, chiar dacă au fost cumpărate de noi din România!

Aşa că românii care cumpără o maşină pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă o vor achita cu ocazia primei vânzări. "Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege", arată Ministerul Mediului într-un comunicat.

Legea a provocat numeroase dezbateri deoarece astfel se va ajunge în situaţia în care în cazul unei Dacii 1310, care nu costă mai mult de 700-800 de euro, taxa de poluare să urce chiar şi la câteva mii de euro.

"Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului", mai arată comunicatul Ministerului Mediului.

În urma aplicării noii variante a taxei de poluare, statul va încasa anual peste 330 de milioane de lei, spun autorităţile.